Dnes Prague Edition

Harry Potter by ocenil Animalium

-

Nakladatel­ství Albatros vydává dětskou ilustrovan­ou knihu Animalium, která je nebývale půvabnou poctou světu zvířat. PRAHA „Tohle muzeum je úplně jiné než jakékoliv, které znáš. Má otevřeno čtyřiadvac­et hodin denně, sedm dní v týdnu, ve svých sbírkách má nevídaný počet těch nejkrásněj­ších a nejneuvěři­telnějších tvorů z celého světa,“láká malé čtenáře dvojice britských autorek Katie Scottová a Jenny Broomová ke čtení knihy Animalium. Ta je jedním z nejpůvabně­jších počinů na poli naučných knih pro děti, které zde za poslední rok vyšly. Především pokud se bude mluvit o překladové literatuře. Kniha je určena čtenářům od šesti let, a ačkoliv opravdu cílí na děti, mnohé dospělé může přesvědčit o tom, že i četba o žahavcích, strunatcíc­h či ostnokožcí­ch může být zajímavá. Špatným vzpomínkám na zdlouhavé školní hodiny přírodopis­u nebo biologie navzdory.

Animalium vychází přesně ve správný čas. Dětem zbývá do konce prázdnin něco málo přes dva týdny a kniha Scottové a Broomové by mohla být vhodným a nenásilným způsobem, jak děti ke vzdělávání vrátit. Nehledě na to, že by určitě mohla posloužit jako příjemná školní pomůcka. Obrázek každého tvora v knize je navíc správně encykloped­icky opatřen číslem a jeho podrobnou charakteri­stikou.

Listování velkoformá­tovým Animaliem ve čtenáři může kvůli užitým kresbám trochu vzbuzovat pocit, že se probírá starou učebnicí zoologie po babičce nebo ještě lépe lexikonem Zábavná zoologie Žahavci ze světa čar a kouzel Harryho Pottera. Pojmenován­í pavrápenec diadémový, listonos krátkoocas­ý nebo kvakoš noční k takovým přirovnání­m přímo vybízejí.

Zajímavým zjištěním pro méně zoologicky zběhlého čtenáře může být také informace, že kuskus nemusí být pouze chutným severoafri­ckým pokrmem, ale také druhem vačnatce. Neméně překvapují­cí zprávu přinášejí autorky i v kapitole o slonech, kde se čtenář dovídá, že nejbližším příbuzným slonů je v současné chvíli kapustňák, jinak známý jako mořská kráva, který žije ve vodě.

Cena knihy se pohybuje mezi čtyřmi a pěti stovkami, což rozhodně není málo. Vezme-li se ale v potaz její velký formát, tvrdá vazba, kvalitní papír a nesporně náročná grafická práce, mohlo by si za ni nakladatel­ství říct ještě více. V této podobě může navíc s malým čtenářem vyrůst a doprovodit jej studiem na základní, střední a možná i vysoké škole.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia