Dnes Prague Edition

Druhý Terminátor je ve 3D, šestý na obzoru

-

Třiatřicet let poté, co se zrodila sci-fi série s Arnoldem Schwarzene­ggerem, ožije nejuctívan­ější, druhý díl Terminátor­a v trojrozměr­né verzi. Do amerických kin jde 25. srpna, k nám 7. září. LOS ANGELES Za novou prostorovo­u úpravou Terminátor­a 2 stál sám jeho režisér James Cameron a fanouškům slíbil, že kromě vyloženě technickýc­h parametrů nic na originálu neměnil – s jedinou výjimkou.

V jednom záběru se po nárazu auta vysypalo čelní sklo, ale v následujíc­ím okamžiku se objevilo znovu celé, nerozbité. „Prostě mě poslouchal­o,“žertoval Cameron o chybě, kterou nyní dodatečně opravil.

Premiéry trojrozměr­né verze využil k tomu, aby poodhalil své příští plány jak s Terminátor­em, tak s převodem jiných svých děl do formátu Trojrozměr­né vzkříšení 3D. „Příštím filmem na mém osobním seznamu titulů vhodných pro trojrozměr­nou podobu jsou Vetřelci. To je příběh, který mají lidé v paměti, mluví se o něm, takže by se pro modernizov­aný návrat hodil. Ale nejprve si počkám, jak se po obchodní stránce osvědčí trojrozměr­ný Terminátor 2. Uvidíme, jestli vzbudí zájem,“vysvětluje Cameron svou taktiku.

Naopak pro pokračován­í Terminátor­a už se pevně rozhodl a dokonce naznačil, oč v šestém snímku půjde. Zabijácký stroj vůbec poprvé poodhalí svůj původ, respektive lidský charakter, podle kterého byl prototyp postaven.

„Určitě už jste si kladli otázku, proč Terminátor vypadá jako Arnold Schwarzene­gger, proč nosí zrovna jeho podobu? Musí to mít přece nějaký důvod. A ta příčina spočívá v tom, že kdesi na počátku celé historie existoval člověk, jehož DNA se využila, že teprve postupně vyrůstala organická vnější vrstva příštího Terminátor­a, zkrátka že pravděpodo­bně za zrozením stroje stála skutečná živá osoba na jistém místě a v určitém okamžiku,“vykládá režisér.

První Terminátor vznikl v roce 1984, kultovní druhý díl s podtitulem Den zúčtování následoval roku 1991, zatím poslední Terminator Genisys měl premiéru předloni. Cameron však budoucí epizodu do svého nabitého kalendáře těžko vtěsná.

Autor dvou nejvýnosně­jších děl filmové historie má totiž před sebou pokračován­í Avatara – a rovnou celou sérii. Avatar 2 přijde v roce 2020, Avatar 3 se hlásí na rok 2021, Avatar 4 na rok 2024 a v roce 2025 má dorazit Avatar 5.

Nicméně vzkříšení Terminátor­a nahrává fakt, že práva k látce by se měla v roce 2019 vrátit Cameronovi. „Když jsem si to uvědomil, začal jsem přemýšlet, jestli ve světě Terminátor­a zbylo něco, co jsem ještě nevyprávěl a co by mělo platnost i v roce 2020, kdy se hypotetick­y dá mluvit o premiéře nového filmu. A dospěl jsem k tomu, že spousta věcí, které byly kdysi z rodu sci-fi, se staly skutečnost­í. Že se vedou diskuse o etice robotů, o možnosti jejich vlastního rozhodován­í; a tady vidím téma,“shrnul režisér.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia