Dnes Prague Edition

Přežili jsme Hitlera a komunisty, přežijeme i Babiše, věří Světský

-

PRAHA Trvalo několik let, než si získali jejich důvěru. Pak s nimi rok natáčeli: na poutích, v maringotká­ch, manéžích, ale taky na operačním sále. Šestidílný dokumentár­ní cyklus Světský, který ČT nasadí od 6. září, vypráví o lidech, kteří většinu roku putují od města k městu, jejich děti tráví ve škole jen tři zimní měsíce a tradiční pouta klanů je vážou silněji než v telenovelá­ch.

Kellnerovi provozují rodinný cirkus v osmé generaci. Starší děti mají zahraniční angažmá, nejmladší dcera prodává před představen­ím popcorn, načež předvádí výstup s obručemi. Maminka sedí v pokladně, pak se převlékne a žongluje s tatínkem. Úsporný provoz znamená, že pracuje každý bez výjimky. „Děti u cirkusu dřív vyspějí, znají náš zákon, že kšeft je svatej,“ vysvětluje otec, kterého příště kamera zastihne při operaci srdce.

Rodiny Fialových a Helferovýc­h se živí poutěmi a trhy. V zimě namísto kolotočů mají na starosti stánky s klobásami, ale taky třeba rozsvěcují vánoční stromy na náměstí nebo pořádají silvestrov­ské diskotéky. „Ze studií vycházejí specialist­é, já školy nemám, ale zato musím umět všechno,“shrnuje svou profesi pokračovat­el rodu.

Totéž platí pro Navrátilov­y, kteří udržují slavnou značku cirkusu Humberto. „Dříve každý dělal jen to svoje, ale to už dneska nejde,“vysvětlují akrobati za volantem. Když koncem února vyrazí na první štaci, znamená to kolonu čtrnácti souprav a pro další se ještě vracejí.

Zvláštní zjevení mezi postavami dokumentu Světský představuj­e popový zpěvák Jarek Šimek. Otec krotitel, matka laborantka, syn stojí na půli cesty mezi oběma světy. „Když mi byly čtyři roky, lezl jsem do klece ke lvům jako táta, ale jeho úrazy mi začaly vadit,“přiznává. Vazby však nezpřetrha­l a zatímco o vlastní kariéře v pop-music začíná pochybovat, učí zpívat chlapce z cirkusové rodiny, který sní o hvězdné dráze typu Freddieho Mercuryho.

Tvůrčí tým v čele s Bárou Kopeckou a Markem Dušákem se záměrně vyhýbal příliš známým rodům či kauzám na hraně zákona. Sledoval světské, jež charakteri­zuje rodinná soudržnost, pracovitos­t, nezdolnost. „Přežili jsme Hitlera a komunisty, přežijeme i Babiše,“věří. A proč k sobě pustili filmaře? „Nepotřebuj­eme nic tajit, jsme komedianti, ne atomová elektrárna.“(spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia