Dnes Prague Edition

Bude Real znovu nejsilnějš­í?

Barcelona s hvězdným Messim není favoritem španělské ligy. Proč vlastně?

-

Za panelem s nápisem CAMPEONES poskakoval­i rozjaření chlápci v bílých dresech, kapitán Sergio Ramos si pečlivě hlídal vyleštěnou stříbrnou trofej pro vládce španělskéh­o Superpohár­u a nadšení fanoušci tleskali vstoje.

Dlouho po středeční půlnoci se Real Madrid radoval z trofeje.

Na úkor Barcelony. Na úkor největšího rivala, který se ještě před rokem domníval, že může vládnout třeba deset let v kuse.

Nevládne, což okomentova­l stoper Gerard Piqué, jeden z patriotů: „Je jasné, že náš klub neprochází nejlepším obdobím. Poprvé po devíti letech, co hraju v Barceloně, jsem se proti Realu cítil méněcenně.“Cože? Méněcenně? Úplně bez šance? Skoro trapně?

Dřív se Piqué vůči Realu vždycky vymezoval, soupeři se vysmíval, rýpal do něj, provokoval. Jenže teď poprvé přiznal, že jeho tým nestačí.

Barcelona za 180 pohárových minut proti Realu vstřelila jediný gól a dostala jich pět (1:3, 0:2). Nedokázala využít žádnou svou zbraň ani vztek Cristiana Ronalda, jenž byl během prvního utkání sporně vyloučený a za následné strčení do rozhodčího je suspendova­ný na pět zápasů. Prostě nic, nic, nic! Barcelona možná zabalila svůj kombinační fotbal do pěkného celofánu, ale v celkovém pojetí nudila. Na hladový, agresivní a přímočarý Real neměla. To není pro katalánské­ho obra dobrá zpráva, vždyť už dnes večer startuje nová sezona španělské ligy.

Titul obhajuje Real a zdá se, že Barcelonu nehodlá pustit do kontaktu.

„Real ukázal víc energie. My musíme rychle najít svou duši,“prohlásil nový trenér Ernesto Valverde.

Barcelona by měla hledat i nové hráče, neboť stávající kádr přestává být exkluzivní. Zvlášť když se Brazilec Neymar upsal pařížským šejkům za rekordní sumu, která se blíží šesti miliardám korun.

„Spousta lidí si myslí, že odejít z Barcelony je jako zemřít. Ale já cítím, že pravda je opak. V Paříži jsem živější než kdy předtím,“vzkázal Neymar z Francie, což byla rána pro celou Barcelonu a příjemná zvěst pro Real.

Barca chřadne, o čemž vypovídá i aktuální marodka, na které sedí kapitán Iniesta, Piqué i Suárez čili samé nepostrada­telné persony.

Pokud Barcelona nechce spoléhat jen na zázračného Messiho, měla by se pustit do rozumných nákupů. Po Neymarově prodeji si může leccos dovolit, peníze má.

Láká záložníka Coutinha, jenže jeho Liverpool (zatím) říká rezolutní ne. Dvacetilet­ý útočník Ousmane Dembélé je blíž, Dortmund by se obchodu nebránil, pokud si Barcelona připlatí. Do absolutně nejvyšší galaxie by patřily potencioná­lní příchody z Chelsea (Eden Hazard) a Paříže (Ángel Di María).

„Abychom se posunuli dopředu, musíme se co nejvíc semknout,“tvrdí stoper Piqué, jehož klub sestřelil v Superpohár­u mladík, který už dávno mohl v Katalánsku hrát. V létě 2014 se Barcelona zdráhala poslat 65 milionů korun na Mallorku, aby koupila osmnáctile­tého záložníka Marka Asensia. O tři měsíce později zaplatit chtěla, jenže to už Asensio mířil za 100 milionů do Realu. Když si uvědomíte, jak krásné góly teď vymyslel, dostává příběh ještě silnější grády.

V prvním utkání Superpohár­u napřáhl Asensio levačkou z hranice šestnáctky a trefil se nechytatel­ně do růžku. Ve čtvrté minutě odvety vystřelil ze třiceti metrů a brankář Ter Stegen stihl kopírovat prudký balon pouze očima. Byl tak zaskočený, že ani neskočil. Nádherný gól.

Trenér Zinedine Zidane, Asensiův velký vzor, před lavičkou šťastně zamával rukama, což znamenalo, že dominantní­mu Realu trofej neunikne. Asensio se stal prvním Španělem za posledních 20 let (od dob Raúla), který za Real skóroval proti Barceloně ve dvou zápasech po sobě. A kouč Zidane? Ten vede Real teprve půldruhého roku a má už sedm pohárů. Z historické­ho pohledu jsou před ním jen dva „sběratelé“: Luis Molowny (8) a Miguel Muňoz (14).

„Sezonu jsme nezačali špatně, ale pořád je před námi spousta úkolů,“zdůraznil Zidane.

Jeden ze zásadních úkolů zní: Dál ztrapňovat Barcelonu!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia