Dnes Prague Edition

Jak dohnat Bayern? Týmy to zkoušejí i přes iPad

-

Popáté za sebou odstartuje německá ligová sezona zápasem v Mnichově a není to žádná náhoda při losu. Bundesligo­vý start totiž tradičně obstarává úřadující šampion, kterým byl v posledních pěti letech suverénní Bayern Mnichov.

Před rokem otevřel novou sezonu šestigólov­ým výpraskem Brémám, předloni nasázel pět branek Hamburku.

Co na to asi říkají v Leverkusen­u před dnešní cestou do Allianz Areny?

Možná nemají radost ani v Mnichově: když Bayern v posledních třech případech začínal sezonu s Leverkusen­em, ani jednou se mistrem nestal. Kdyby se to opakovalo, bylo by to překvapení.

Bayern v Německu už dlouho hledá soupeře. A letos to má být navzdory nevydařené přípravě i odchodům Lahma a Xabiho Alonsa podobné.

Bavorskému tempu v lize nikdo nestačí. Loni se ho sice dlouho držel nováček z Lipska, jenže nakonec ztratil na druhém místě 15 bodů. Až třetí byl Dortmund.

Borussia vyměnila trenéra, nově tým vede Peter Bosz, dosud kouč Ajaxu. „Guardiola měl pravidlo, že jeho hráči nesmějí držet míč déle než tři vteřiny. My nejsme Barcelona, takže jsem zavedl pravidlo dvou vteřin,“představil svou filozofii.

Rychlý, přímočarý a dynamický fotbal předvádí i RB Lipsko podporovan­é miliardami Red Bullu. Historie mu sice chybí, o to perspektiv­nější tým však má. Trenér Ralph Hasenhüttl udržel i tahouny z minulé sezony: Wernera, Keitu či Forsberga.

Nečekané čtvrté místo z loňské sezony obhajuje Hoffenheim s Julianem Nagelsmann­em, teprve třicetilet­ým progresivn­ím trenérem. Věděli jste, že přímo na tréninkové­m hřišti nechal postavit velkoplošn­ou obrazovku, každý trénink snímá čtyřmi kamerami a přes iPad hráčům vysvětluje, co po nich chce?

Pomoc techniky budou od nové sezony naplno využívat i rozhodčí. Bundesliga jako první soutěž v Evropě zavedla videorozho­dčího.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia