Dnes Prague Edition

Kyperská výstraha

Plzeň zmatkovala, ale probrala se. Larnaku porazila 3:1 a k Evropské lize má blíž

-

Dvougólový střelec

Také vám ten los přišel schůdný? Český fotbalový mistr i vicemistr vyfasovali v předkolech evropských pohárů soupeře z Kypru a na první pohled se mohlo zdát, že jim přálo štěstí. Ne tak docela. Doba je taková, že se české týmy i proti klubům z milionovéh­o ostrovního státu trápí. Naděje Slavie na postup do Ligy mistrů se smrskly po porážce 0:2 v Nikósii, včera se pořádně nadřela i Plzeň: doma přetlačila bojovnou Larnaku 3:1, ale snadná práce to nebyla.

„V prvním poločase jsem viděl málo zodpovědno­sti, chyběl důraz, některé situace jsme měli řešit lépe. Kdyby soupeř dal druhý gól, mohlo být všechno jinak,“uvědomoval si trenér Pavel Vrba. „Přežili jsme smrt, o to víc si cením, že jsme zápas nakonec dokázali otočit.“

Tým sázející na partičku stárnoucíc­h Španělů, kteří přišli na Kypr dohrát kariéru pod vedením krajana Idiákeze, Viktorii trápil.

Jen za první poločas měl tři tutovky, všechny po obřích chybách domácí obrany a mazáků, od kterých se kiksy nečekají.

Nejdřív hostům založil gólovou akci mizernou hlavičkou uzdravený kapitán Hubník, pak jim do brejku namazal bídnou přihrávkou Limberský a musel děkovat spoluhráči Hájkovi, že zachránil na brankové čáře téměř jistý gól. Do třetice si Plzeň strana 17 nepohlídal­a standardku, po které hlavičkova­l volný Tričkovski.

Míč trefil jen do gólmana Hrušky, až pak se Viktoria probrala.

Předtím vypadala nervózně, nejistě. Kdyby Bakoš nenapálil míč ze standardky o tyč do sítě a Larnaka naopak proměnila některou z dalších tutovek, možná by se trápení změnilo v blamáž.

Místo toho přidal druhý gól Kolář a dodal domácím klid. Ale jen do konce prvního poločasu – v tom druhém byla Larnaka dlouho aktivnější, častěji u míče a Plzeň jen těžko hledala cestu k její brance.

Kdykoli byl balon na polovině domácích, fanoušci trnuli, protože rozehrávka obránců Viktorie byla po celý zápas povážlivě riskantní.

Trenér Vrba se chvíli vztekal, jindy se jen zoufale chytal za hlavu. Určitě Branky: 8. Acorán (0:1), 29. Bakoš (1:1), 36. Kolář (2:1), 74. Bakoš z penalty (3:1). Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali (všichni Slovinsko). ŽK: Kolář - Truyols, Laban, Mojsov. Diváků: 10 031. Poločas: 2:1. Plzeň: Hruška 2 - Řezník 3, Hubník 3, Hájek 2, Limberský 3 - Zeman 3.5 (84. Čermák), Hrošovský 2.5, Hořava 3.5, Kolář 2, Pilař 3 (63. Kopic 3) - Bakoš 2 (76. Řezníček). Trenér Vrba. Larnaka: Pablo - Murillo, Mojsov, Catala, Antoniades (74. Tete) - Acorán, Jorge, Truyols, Joan Tomás (86. Mytidis), Laban (82. Hevel) Tričkovski. Trenér Idiakez. (min) střely na branku střely mimo rohy hodnocení

6:4 5:5 6:2 2:3

si představov­al klidnější večer. Když šel Bakoš čtvrt hodiny před koncem kopat penaltu za ruku Labana, kouč si raději zakryl oči a otočil se k hřišti zády. Ulevilo se mu, až když slyšel křik z tribun.

Nelze se divit, že zápas tak prožíval. Kdyby se Plzeň přes předkolo neprokousa­la ani do Evropské ligy, byl by to problém a nesplněný cíl.

Po včerejšku má slušně nakročeno, což ale ještě nemusí nic znamenat. Viktoria je totiž v úvodu sezony nevyzpytat­elná a nevyrovnan­á.

Výsledky v přípravě varovaly, hlavně debakl od druholigov­ého německého Fürthu. Kontrastov­al s ním solidní zápas v Bukurešti, kde v předkole Ligy mistrů hosté uhráli remízu 2:2 a v lize navíc rozebrali Duklu čtyřmi góly za poločas.

Ale pak? Zase vyhořeli v domácí odvetě s FCSB a trápili se s Jabloncem i Olomoucí. Proti Larnace zůstali na půli cesty nadějný výsledek, ale místy varovný výkon.

Podobný by se za týden na Kypru mohl vymstít.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ??
Foto: Ladislav Němec, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia