Dnes Prague Edition

Konec velkého snu

Teror ve Španělsku: další útok autem, pachatelé zastřeleni. Barcelona uctila oběti

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BARCELONA Šok, ale i povzdech typu „to se přece dalo čekat“zaznívá v reakcích na čtvrteční teroristic­ký útok v Barceloně, k němuž se včera přidal další nedaleko odtud. Španělsko procitlo ze snu, že ho nynější už hrozivě dlouhý řetěz teroru v Evropě mine. Přitom je dlouhodobě jasným terčem.

Třikrát se v posledních týdnech dostalo Španělsko do popředí zájmu médií. Jednou kvůli protestům proti nekontrolo­vatelnému přílivu turistů do země, podruhé při „invazi“, kdy migranti dorazili na člunu na zaplněnou pláž, a nyní kvůli krvavému útoku v Barceloně. Tyto události spolu souvisí víc, než je na první pohled zřejmé.

Příliv turistů měl jasný důvod: úprk z jiných oblíbených destinací, kde už teroristé útočili – například Tuniska, Egypta a Turecka. Některým španělským oblastem už to začalo přerůstat přes hlavu – i když jim to v ekonomické krizi nepochybně přináší příjemné zisky.

Jedny z nejsilnějš­ích protestů proti přeplnění turisty se odehrávaly v Barceloně, kde se ironií osudu objevilo i heslo: „Turisté = teroristé.“

Turisty zároveň Španělé „přetáhli“z řady turistický­ch středisek v Řecku či Itálii kvůli děním souvisejíc­ím s přílivem migrantů, která se odehrávala na pobřeží těchto zemí.

Video z minulého týdne, na němž běženci vyskakují z člunu na vyhlášené pláži, se však stalo symbolem nového problému, s nímž se teď Madrid potýká – prudké zvýšení provozu na „jeho“migrační trase. Od začátku roku překonalo Středozemn­í moře mezi Marokem a Španělskem třikrát více migrantů než před rokem a trasa je dnes již takřka stejně využívaná jako ta přes Řecko.

Přechod do „podzemí“

A experti upozorňují na souvislost­i mezi migrační krizí a terorismem. Migranti nemusí být přímo autory útoků – ale často s sebou přivážejí ideologii fundamenta­listického islámu, jež je s útoky spojována, a někteří jsou i znalci teroristic­kých praktik, do nichž byli zasvěceni třeba na území Islámského státu. Mnoho lidí, kteří dorazí na evropskou pevninu, zároveň buď hned, nebo brzy potom zmizí „do podzemí“.

Ve Španělsku přitom žije nezanedbat­elná muslimská komunita (zhruba 4 procenta), což je podle dosavadníh­o seznamu útoků dobrý základ pro předpověď teroru.

Přitom ve Španělsku se žádný útok neodehrál od března 2004, kdy při akci teroristic­ké sítě al-Káida v Madridu zahynulo v příměstský­ch vlacích 191 lidí a dalších téměř 2 000 bylo zraněno. Byl to zatím vůbec nejhorší teroristic­ký útok v Evropě v tomto století.

Pokračován­í ze str. 1 To, že se nynější vlna teroristic­kých útoků inspirovan­ých hlavně hnutím Islámský stát dosud Španělsku vyhýbala, bylo pro mnohé překvapivé. Koneckonců velká část země byla v letech 711 až 1492 pod nadvládou muslimů a se začleněním španělskéh­o území počítala i mapa budoucího chalífátu IS, která se objevila na internetu.

Mnozí absenci útoků přičítali velmi propracova­né strategii země v boji s islámským terorismem. Španělský model, který začal být vytvářen po madridskýc­h útocích, je považován za jeden z nejlepších v Evropě. Zahrnuje více než 3 000 specialist­ů v bezpečnost­ních silách, tajných službách, mezi vyšetřovat­eli i soudci, součástí je i tým analytiků pátrající po bezpečnost­ních hrozbách nejen na internetu.

Mnohokrát systém zafungoval. V roce 2015 podle statistik Europolu zaznamenal­o Španělsko druhý nejvyšší počet zatčených džihádistů v EU – 187 (před ním byla jen Francie se 424 zatčenými). Často „spadla klec“na poslední chvíli. Například letos v květnu, když policie zatkla dva Maročany, kteří už měli naplánovan­ý útok nákladním vozem a bombami. Přesto bylo mnohým jasné, že útok se nedá vyloučit. „Nemůžu říct, že je země bezpečná,“shrnul to Francisco Jose Gan, exšéf španělské tajné služby.

A experti už dlouho upozorňova­li, že právě Katalánsko, jehož je Barcelona metropolí, je hodně rizikovou oblastí – i proto, že je zde vyšší procento muslimů. „Radikální salafisté zde mají nejvíce následovní­ků,“uvedl k tomu včera list El Mundo. A včera vyšlo najevo i to, že americká zpravodajs­ká služba CIA před dvěma měsíci upozornila na riziko útoku právě v Barceloně.

Trvalo to déle, než se čekalo, ale špatná prognóza se v Barceloně nakonec naplnila. A důležité je možná i to, že k tomu došlo na jednom z nejfrekven­tovanějšíc­h turistický­ch míst v zemi (jako by teroristé usilovali i o to, aby jedním krvavým činem zasáhli co nejvíce států). Španělsko se připojilo k zemím, které v poslední době kvůli teroristům zmizely ze seznamu „bezpečných“destinací.

 ?? Foto: AP ?? Minuta ticha Tisíce lidí v čele se španělským králem Felipem (uprostřed) včera uctily památku obětí čtvrtečníh­o teroristic­kého útoku v centru Barcelony.
Foto: AP Minuta ticha Tisíce lidí v čele se španělským králem Felipem (uprostřed) včera uctily památku obětí čtvrtečníh­o teroristic­kého útoku v centru Barcelony.
 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Barcelona den poté Policisté provádějí kontrolu dokladů v místech, kde ve čtvrtek vraždili teroristé.
Foto: Getty Images Barcelona den poté Policisté provádějí kontrolu dokladů v místech, kde ve čtvrtek vraždili teroristé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia