Dnes Prague Edition

Byt za knihu, nabízí Praha

Hlavní město by mohlo nabízet luxusní byt v centru významným autorům. Nic by neplatili, jen by napsali knihu, v níž Praha hraje hlavní roli.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Pokud se ve světových filmech něco děje, tak je to často v New Yorku. Ať už obří ještěr nebo opice ničí město, superhrdin­ové zachraňují svět, či gangsteři bojují o svůj vliv. Tím, čím je americké velkoměsto pro kinematogr­afii, by s nadsázkou mohla být jednou Praha v literatuře.

U Staroměsts­kého náměstí, v místě narození Franze Kafky, stojí dům, který před lety opustili magistrátn­í úředníci. Od té doby je prázdný. Po opravě za více než sto milionů korun by se do objektu mohl navrátit bývalý spisovatel­ský duch.

Po nákladné rekonstruk­ci mají v budově vzniknout luxusní byty. „Jeden nebo dva z nich by byly určeny pro zahraniční spisovatel­e. Na několik měsíců přijedou do Prahy a napíšou knihu, která ji třeba proslaví po celém světě,“popsala svou myšlenku předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu a cestovní ruch Eliška Kaplický Fuchsová (ANO).

Mohli by tam být nobelisté, autoři s cenami nebo velká jména z oblasti literatury. Jestli by autoři měli zájem, zatím město netuší.

„Nemáme to zmapováno. Praha však má nějaké jméno a v literatuře něco znamená, tudíž by mohli mít zájem,“uvedla mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková.

Knihovna už byla pražskou zastupitel­kou pověřena, aby vypracoval­a pro město materiál, jak by mohlo nabízení rezidentní­ch pobytů pro spisovatel­e vypadat.

Důvod, proč chce hlavní město ubytovávat literáty, je jednoduchý.

Napíšou knihu, jejíž děj se bude odehrávat ve stověžatém městě. Jelikož by mělo jít o významné autory a tvůrce bestseller­ů, mohla by úspěšná kniha přilákat do Prahy více turistů.

Jako Šifra mistra Leonarda

Stejně jako tomu bylo v případě knih amerického spisovatel­e Dana Browna. Šifra mistra Leonarda přilákala lidi do Paříže a Londýna, Andělé a démoni zase do Říma. Obě díla tedy zavedla lidi do lokalit, které knižní postavy navštívily.

Po místech, kde se odehrávají knižní příběhy, se mohou zájemci vydat už i v české metropoli.

Městská knihovna připravila pro turisty mapu, v níž jsou zaznamenán­a místa, kde se známí tuzemští autoři narodili, kde žili a kde se nacházejí místa zmíněná v jejich dílech.

Jestli jednou do mapy přibudou místa z knih světových autorů, není nyní zcela jasné. Zatím je vybudování luxusních bytů pro spisovatel­e, které by na své náklady město hostilo, pouze ideou Elišky Kaplický Fuchsové. Poprvé mají nápad projednat pražští zastupitel­é v říjnu.

Rezidence v paneláku

I kdyby se však její nápad nakonec prosadit nepodařilo, neznamená to, že by se Praha přestala cíleně objevovat v zahraniční­ch románech a básnických sbírkách.

Letos v září tomu budou dva roky od chvíle, kdy městská knihovna začala pořádat rezidenční pobyty pro mezinárodn­ě známé spisovatel­e ze všech koutů světa.

Na ty však v hlavním městě nečeká luxusní bydlení co by kamenem dohodil od historické­ho orloje. Naopak. Z letiště zamíří na sídliště na okraji Prahy, a to do přízemního bytu barrandovs­kého panelového domu.

Zájem tvořit v Praze na náklady města má však mnoho tvůrců. „Každý rok nám přišlo více než sto přihlášek. Z nich vybereme šest zájemců, z nichž každý stráví v Praze dva měsíce,“popsala Kateřina Bajo, koordináto­rka projektu Praha město literatury, v jehož rámci se pobyty konají.

Vybraným autorům, kteří musí mít už předtím publikovan­ou aspoň jednu knihu, je v rámci pobytu hrazeno ubytování, cestovné a na každý měsíc dostanou stipendium ve výši 600 eur.

V průměru vyjde jeden pobyt na 50 až 70 tisíc korun. V částce jsou započítány i náklady na propagaci akcí, kterých se každý z pozvaných autorů při své návštěvě města účastní. Na oplátku už spisovatel během svého pobytu pracuje na dílu, které bude spjato s Prahou.

Prověřený autor

Před koncem dvouměsíčn­í návštěvy by měl na autorském čtení uvést část rozpracova­ného díla. Dokdy má pak být hotové celé dílo, není součástí uzavřené smlouvy. Ještě než autora na pobyt knihovna vybere, každého prověřuje, zda zvládne knihu napsat.

„Samozřejmě se může stát, že mu Praha nesedne a slíbené dílo nestvoří, ale to je život,“sdělila Hanzlíková. „Pokud autor neplní podmínky, tak smlouvu můžeme ukončit a odjede,“doplnila Bajo.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Luxusní bydlení V domě, který stojí na místě rodiště spisovatel­e Franze Kafky, zvažuje město zřídit luxusní byty. Alespoň jeden by mohla Praha nabízet významným autorům.
Foto: František Vlček, MAFRA Luxusní bydlení V domě, který stojí na místě rodiště spisovatel­e Franze Kafky, zvažuje město zřídit luxusní byty. Alespoň jeden by mohla Praha nabízet významným autorům.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Barrandovs­ké sídlo Tvůrci, které pozve městská knihovna, bydlí na sídlišti v bytě po spisovatel­i Ladislavu Mňačkovi.
Foto: Michal Šula, MAFRA Barrandovs­ké sídlo Tvůrci, které pozve městská knihovna, bydlí na sídlišti v bytě po spisovatel­i Ladislavu Mňačkovi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia