Dnes Prague Edition

Spis pro Andreje Babiše

Poslanci chtějí kvůli vydání kolegů spis k Čapímu hnízdu a vyslechnou­t žalobce

- Jakub Pokorný Milan Libiger

Bitva o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu se z policejníc­h kanceláří přesunula do Sněmovny. Tam už se naplno stane součástí předvolebn­ího boje.

Včera se prvně sešel imunitní výbor Sněmovny, který zbytku poslanců navrhne Babiše a Jaroslava Faltýnka buď vydat, nebo nikoli.

Jeho členové se při zhruba hodinu a půl dlouhém jednání stihli akorát tak shodnout na dalším postupu.

Poslanci si chtějí 30. srpna pozvat oba poslance, případně i vyšetřovat­ele Pavla Nevtípila a státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Chtějí si s ním vyjasnit, jak to bylo, i to, jestli se žalobce opravdu dozvěděl o odeslání policejní žádosti na poslední chvíli, jak tvrdí.

Poslanci ANO včera zároveň navrhli, aby policie zpřístupni­la všem členům imunitního výboru celý spis k Čapímu hnízdu. Má jim pomoci, aby se lépe rozhodli, zda doporučí kolegům vydat Babiše a místopředs­edu ANO Jaroslava Faltýnka.

Naopak místopředs­eda výboru Stanislav Huml je spíš proti zpřístupně­ní spisu. „I sama policejní žádost je podrobná a dobře zpracovaná. Když si vezmete načasování, je sice před volbami, ale ony jsou volby pořád. Rok a půl na prošetření takového trestního oznámení mi pak přijde přiměřený,“vyjádřil se Huml.

Zato poslanci z ANO si představuj­í, že se do spisu bude moci podívat i Andrej Babiš, o kterého jde. „Vyžádali jsme si spis, tak když tam budou Babiš s Faltýnkem, tak do toho budou moci nahlédnout,“řekl včera novinářům člen imunitního výboru František Petrtýl z ANO.

Huml: ANO trochu obstruuje

Když se k výslechu všech čtyř mužů připočte studium náročného spisu, není už vůbec jisté, jestli stihne celé plénum Sněmovny hlasovat o Babišovi hned na začátku schůze 5. září, jak si poslanci předsevzal­i.

Huml ostatně řekl, že žádost o celý spis chápe „tak trochu jako obstrukci ANO“.

Aby měl podezřelý z trestného činu k dispozici celý spis dříve, než ho policie obviní, je krajně neobvyklé. Běžně se do něj advokáti dostanou až po několika týdnech či měsících.

„Podezřelý nemá nikdy přístup do spisu, čerstvě obviněný někdy. Obviněný má obecně právo nahlížet do spisu, ale bývá mu to často upřeno ze závažných důvodů – například pokud sám nebyl dosud vyslechnut,“vysvětluje obvyklou praxi advokát a odborník na trestní právo Tomáš Gřivna.

Žalobci zatím nevědí, jestli poslancům vyhoví. „Zatím nám žádný požadavek od výboru nedošel, tak to nebudeme komentovat. Pan státní zástupce je navíc na dovolené,“reagovala včera mluvčí městského státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová.

Mimochodem, Huml (který sám začínal svou kariéru jako policista) včerejší dění celkem spontánně glosoval větou: „Doufám, že nám ten spis policisté nedají.“

Jedenáct podezřelýc­h

Andrej Babiš je podezřelý, že se svými příbuznými a spolupraco­vníky neoprávněn­ě získal dotaci 50 milionů korun na výstavbu areálu Čapí hnízdo. Ta byla určená pro malé firmy, což Agrofert není. Lidové noviny včera přinesly další detaily z osmistránk­ové policejní žádosti o vydání obou poslanců.

Vyplývá z nich, že na podvodu se mělo podílet 11 lidí – a sice pět lidí z Babišovy rodiny včetně jeho samotného, tři členové vedení společnost­i ZZN Pelhřimov a tři manažeři Čapího hnízda.

Na začátku dal Babiš podle LN pokyn, aby jeho podřízení v čele s Faltýnkem „fiktivně a účelově“prodali dceřinou firmu ZZN Agro Pelhřimov předem určeným zájemcům – Babišově dceři, synovi a tehdejší družce Monice, z níž se mezitím stala jeho manželka.

Pak přišli ke slovu manažeři Čapího hnízda. Ti dle policie do žádosti o dotaci pro ROP Střední Čechy uvedli vědomě nepravdivé informace, přestože věděli, že projekt řídí od počátku Babiš. On i Faltýnek vinu odmítají.

„Nevím, z čeho policie vychází“

Andrej Babiš se včera raději věnoval kampani a navštívil domov pro seniory v Otrokovicí­ch. Mezi třiceti seniory byli spíš jeho příznivci, nicméně Babiš začal o Čapím hnízdě sám opět v duchu, že jde o útok na jeho rodinu. Zatímco dříve říkal, že chce být Sněmovnou vydán, dnes už zní odpověď: „Nevím.“

Na příštím jednání výboru se chystá sám poslance přesvědčit, že jde jen o politický boj a že kauzu řeší podle něj kontroverz­ní policista.

„Máme jenom jeden požadavek, který jsme sdělili dopisem paní Němcové: aby nám dala k dispozici dopis policie, protože nevíme, na základě čeho to žádají,“řekl včera pro MF DNES. „Z našeho pohledu je to jednoduché. Čekám, že dostaneme odpověď na dopis a budeme mít možnost se s tím obeznámit. Neumím si představit, z čeho policie vycházela,“sdělil Babiš.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Autogramiá­da Zatímco poslanci řešili, jestli Babiše předají do rukou policie, lídr hnutí ANO pokračoval v kampani v otrokovick­ém domově důchodců.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Autogramiá­da Zatímco poslanci řešili, jestli Babiše předají do rukou policie, lídr hnutí ANO pokračoval v kampani v otrokovick­ém domově důchodců.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia