Dnes Prague Edition

I hacker bude terorista. Stačí mít úmysl

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Nejen najíždění dodávkou do lidí, odpalování bomb nebo střelba. Od příštího roku bude v Česku možné za teroristic­ký útok stíhat i hackery, kteří zaútočí na důležité počítačové systémy, třeba ty v nemocnicíc­h, elektrárná­ch nebo klíčových úřadech s cílem je zneprovozn­it a šířit strach, nebo dokonce ohrozit lidské životy. Za to bude hrozit až patnáct let vězení.

Počítá s tím materiál, o kterém bude nyní jednat vláda. Česko tak zapracováv­á novou směrnici, kterou v březnu schválili europoslan­ci.

„Směrnice o boji proti terorismu rozšiřuje chápání teroristic­kého trestného činu o jednání spočívajíc­ím v kybernetic­kých útocích,“píše v analýze, kterou má MF DNES k dispozici, ministerst­vo spravedlno­sti.

Policisté přitom získají v trestním zákoníku i silnější právní zbraně proti „zahraniční­m bojovníkům“, kteří by mohli dorazit do Česka útočit. Pro jejich stíhání přitom bude stačit už jen jejich záměr, nejen příprava nebo uskutečněn­í útoku. „Nově zahrne i postih osob, které přicestují do České republiky se specifický­m teroristic­kým úmyslem,“dodává ministerst­vo.

Trestní zákoník se má v nejbližšíc­h měsících změnit právě i proto, aby efektivněj­i trestal ty, kteří se například vydají do jiné země páchat teroristic­ké útoky, cvičit tam nebo v něčem takovém někomu pomáhat. Takových případů bude podle expertů v Evropě přibývat.

Cesty za teroristy

Úmysl však budou policisté muset důkladně prokázat. „Samotné cestování, byť do země či její části zmítané válečným konfliktem nebo ovládané teroristy, nelze bez dalšího postihnout, neboť si lze představit cestování do takových zemí i z legitimníc­h důvodů, například z důvodu poskytován­í humanitárn­í pomoci,“ varují právníci ministerst­va.

Česko přitom už svého prvního džihádistu má. Ze Spáleného Poříčí se vydal do Sýrie k bojovníkům Islámského státu Jan Silovský. Chtěl do syrského města Džarábulus. Odjel proto do Turecka, koupil si letenku a objednal auto, které ho mělo dovézt na syrskou hranici.

V Turecku jej hned po příletu zatkla policie a vydala do Česka. Tady dostal šest let vězení rovnou za terorismus, který je v zákoně ukotven nyní. Policistům přitom pomohlo, že se jim ke svým záměrům u výslechů částečně přiznal.

MF DNES už informoval­a, že vyšetřovat­elé se věnují také dalšímu případu. Bývalého studenta obchodní akademie a hotelové školy v Třebíči policie vyšetřuje kvůli sympatiím k islámskému terorismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia