Dnes Prague Edition

Expolicist­a: Bourání do aut si nepamatuji, ale škoda nesedí

-

PRAHA Bývalý policejní pedagog a důstojník Karel Kadlec loni opilý na pražských Vinohradec­h naboural přes dvacet zaparkovan­ých aut. U soudu včera uvedl, že si událost nepamatuje. Před jízdou si prý vzal léky na uklidnění a na spaní a následně je zapil alkoholem. Škodu žalobce vyčíslil na 1,6 milionu korun.

Loni 12. dubna odpoledne opilý naboural celkem 24 zaparkovan­ých aut. Jeho řádění zastavila až policie. Odmítl orientační dechovou zkoušku a nechtěl policistům ukázat řidičský průkaz. K odběru krve jej převezli do nemocnice, kde naměřili 1,63 promile alkoholu.

Expolicist­ovi teď hrozí až tři roky, čelí obžalobě z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Den, kdy k incidentu došlo, byl pro něj nepříjemný. Měl jít k soudu kvůli jiné své kauze, ale ráno mu bylo prý velmi špatně, řekl v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 2. Vzal si proto léky na nervy a na spaní. „Zapil jsem to alkoholem, protože jsem věděl, že tahle kombinace by měla zabrat,“vysvětlil. Podle znalců kombinace léků neměla vliv na jeho řízení.

„Pak si nic nepamatuju. Probudil jsem se na zadním sedadle policejníh­o auta,“líčil dál Kadlec. Když mu policisté řekli, co se stalo, byl podle svých slov v šoku.

Kadlec se před soudem snažil částečně ospravedln­it tím, že v době nehody prožíval těžké období v zaměstnání a v rodinném životě. „Nedostal jsem se do téhle situace sám. Chvála bohu jsem to přežil,“řekl. V současnost­i prý už problémy s alkoholem nemá, tvrdí bývalý policista, který už v opilosti boural a v únoru za to dostal podmínku.

„Cítím se velmi trapně a celá situace mě velmi mrzí,“litoval při své výpovědi. Škodu chce zaplatit, prodává kvůli tomu svoji parcelu.

Nicméně rozporuje část škody. Zpochybnil škodu za zhruba 300 tisíc. Tvrdí, že několik vozů nepoškodil on. Jedno z aut má podle Kadlece pouze klasické oděrky po parkování, další mělo nabouraný předek, když stálo do ulice zadní částí. Jeho právník Karel Brückler dodal, že jeho klient chce škodu uhradit, ale musí to být férové.

Trest za hromadné bourání se v pátek ještě expolicist­a nedozvěděl. Soudkyně jednání odročila na konec září. (jkk)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Kajícník Kadlec nestojí před soudem poprvé.
Foto: František Vlček, MAFRA Kajícník Kadlec nestojí před soudem poprvé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia