Dnes Prague Edition

Unikli řeckému vězení. Ale chtějí se dál soudit

-

V Řecku hrozilo dvěma Čechům 20 let za špionáž, vybojovali podmínku. Teď chtějí čistý trestní rejstřík. Fotili prý jen to, co ostatní turisté na ostrově.

Původně jim za špionáž v Řecku hrozilo vězení až na 20 let. Dva čeští programáto­ři nakonec od soudu odešli jen s podmínkami. Přesto stále trvají na své nevině a podali odvolání. Nyní chtějí dosáhnout toho, aby soud na jejich jednání hleděl jako na pouhý přestupek.

„Jde o to, abychom měli čistý trestní rejstřík,“říká jeden z programáto­rů, Ivan Buchta. „A také by to bylo určité zadostiuči­nění, kdyby někdo řekl, že to celé bylo spíš nedorozumě­ní a že není třeba dál trápit ty Čechy,“dodává.

Pokud by řecké úřady přehodnoti­ly jejich čin na přestupek, bylo by to navíc pro českou dvojici výhodné i z jiného důvodu: žádná sankce ani pokuta by je už nečekala. „Byl by promlčený,“vysvětluje Buchta.

Ivan Buchta s kolegou Martinem Pezlarem vyrazili do Řecka v září 2012. Chtěli strávit dovolenou na ostrově Limnos a prohlédnou­t si krajinu, kterou předtím využili jejich spolupraco­vníci při tvorbě grafiky pro počítačovo­u hru.

Při jedné z cest fotografov­ali tamní údolí. „Kdo mohl tušit, že se bunkřík schovává za každým plotem,“vzpomíná Buchta.

Z veřejně přístupné cesty vyfotili krajinu, aniž prý tušili, že se v dálce asi dvou kilometrů nacházejí vojenské objekty. „Letiště, hangáry, garáže a kasárna. Ale všechno to bylo na dohled z cesty,“zdůrazňuje vývojář. „Fotil jsem hory a ani jsem nevěděl, že pod nimi něco je,“dodává. Pořídili také jeden videozázna­m. „Ovšem pouze z auta. Základna je blízko silnice, po které jeli. Rozhodně se nesnažili vniknout někam dovnitř,“tvrdil tehdy jejich řecký právník Panajotis Eleftheriu.

Jenže při návratu z jedné z cest na Zpátky z vazby ně před hotelem čekala policejní patrola. Řekové oba obvinili ze špionáže a z toho, že fotili vojenské objekty v citlivé oblasti u hranic s Tureckem. A hlavně, že prý chtěli strategick­é informace předat cizímu státu. Oba muži nato skončili ve vazbě.

Za jejich propuštění se přimlouval­a česká diplomacie, tehdejší premiér Petr Nečas i prezident Václav Klaus. Vznikla petice, kterou podepsalo 21 tisíc lidí. Vývojáři se dostali na svobodu až v lednu roku 2013.

Oba od počátku tvrdí, že jsou nevinní, že fotili jen to, co bylo přístupné i jiným turistům, a že nikomu nechtěli nic předávat. Přesto je řecké úřady obžalovaly a letos v květnu v Mytilini na ostrově Lesbos zasedl soud.

„V Řecku je příslušný paragraf rozdělený do dvou odstavců. V jednom jde o svévolnou špionáž s cílem předávat jinému státu informace, které ohrožují Řecko. Za to hrozí až dvacet let, a z toho jsme byli obvinění. Ve druhém jde o takzvaně jednoducho­u špionáž, takový je přesný překlad. Na ten soud nakonec překvalifi­koval obžalobu a dal nám podmínku. My usilujeme o to, aby odvolací soud uznal, že šlo Fakta září 2012 leden 2013 duben 2016 květen 2017 jaro 2018

o pouhý přestupek ve smyslu, že jsme jen fotili to, co nebylo povolené,“říká Buchta.

Na snahu o úplné zproštění viny už podle něj rezignoval­i. „Nepředpokl­ádáme, že by hrdost dovolila řeckým soudcům, aby obžalobu zcela smetli,“dodal. Německého řidiče, který po D5 ujížděl policistům z Rudné u Prahy až na Tachovsko, poslal soud na 3,5 roku do vězení. Při honičce se střílelo a prchající mladík najel na policistu, zběsilou jízdu zastavil až druhý zátaras. Ujížděl velice riskantním způsobem. Neustále jel rychlostí 170 až 180 kilometrů za hodinu, zdůvodnil soud přísný trest. (pp)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia