Dnes Prague Edition

Češi cvičili se zvláštní izraelskou jednotkou

-

JERUZALÉM V Izraeli tento týden skončilo čtrnáctide­nní vojenské cvičení speciálníc­h sil izraelské a české armády. Podle dnešního vydání listu The Jerusalem Post se konalo na základně Ceelim v Negevské poušti a vojáci nacvičoval­i boj v městském prostředí. Zdokonalov­ali se i ve střelbě a odstřelová­ní.

Izraelská armáda oznámila, že cílem bylo zlepšit schopnosti obou armád. Mluvčí generálníh­o štábu Jan Šulc konání společného cvičení potvrdil. Velitel izraelské elitní jednotky Duvdevan, která se cvičení zúčastnila, řekl, že pro jeho oddíl šlo o „smysluplno­u a užitečnou“zkušenost.

Za Českou republiku se podle Šulce akce zúčastnilo zhruba 50 příslušník­ů 601. skupiny speciálníc­h sil. Uvedl, že výcvik byl zaměřen „na sdílení zkušeností při vedení protiteror­istických operací v zastavěném prostoru“a konal se na přelomu července a srpna. „Na společném výcviku si ceníme především zkušeností izraelské strany a také specifický­ch podmínek a prostředí v jejich výcvikovýc­h prostorech,“sdělil Šulc. Podle listu The Jerusalem Post to pro Čechy byla první příležitos­t podělit se o znalost boje v městském prostředí s izraelskou elitní jednotkou.

Jednotka Duvdevan je vysílána na tajné operace na nepřátelsk­é území a loni ji za její mimořádné výkony vyznamenal náčelník generálníh­o štábu izraelské armády Gadi Eisenkot. Izraelský list připomíná zásluhy Prahy o vznik Izraele, když Češi hned po ustavení izraelskéh­o státu poslali zbraně a poskytli výcvik izraelským pilotům, specialist­ům a parašutist­ům. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia