Dnes Prague Edition

Útočník s nožem zabil dva lidi, Finsko je na nohou

-

HELSINKY Dva mrtvé a nejméně šest zraněných si včera vyžádal útok ve městě Turku na jihozápadě Finska. Mladého muže, který se na lidi v centru města vrhl s nožem v ruce, policisté postřelili do nohy a následně ho zadrželi. Podle nich však včera nebylo jasné, zda incident souvisí s terorismem.

Informace některých médií, že pachatel při útoku křičel Allahu akbar (v arabštině Bůh je veliký), policejní ředitel odmítl komentovat. Bezpečnost­ní síly pak pátraly po případných spolupacha­telích.

Podle finského listu Ilta-Sanomat utrpělo zranění šest lidí – jeden muž a pět žen. Napadena velkým nožem byla údajně i žena s kočárkem. Útočník podle agentury Reuters vypadal jako cizinec.

Náměstí Puutori, kde k útoku došlo, policie vyklidila. Vydala také doporučení, aby se lidé vyhnuli centru města, které je zhruba 150 kilometrů od metropole Helsinky.

Krátce nato byla po celém Finsku zvýšena bezpečnost­í opatření. Kontroly byly zpřísněné nejen na mezinárodn­ím letišti v Helsinkách, ale také na železniční­ch stanicích. Policie prověřoval­a doklady pasažérů ve vlacích i autobusech.

K útoku došlo poté, co Finsko letos v červnu zvýšilo riziko teroristic­ké hrozby z nízkého na střední. Bezpečnost­ní zdroje tehdy uvedly, že atantát hrozí ze strany jednotlivc­ů nebo malých skupin sympatizuj­ících s radikální organizací Islámský stát. Tajná služba v souvislost­i s tím sledovala na 350 potenciáln­ích teroristů. Jejich počet za poslední roky ve Finsku stoupl o 80 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia