Dnes Prague Edition

USA šílí. Blíží se zatmění Slunce

Lidé

-

Amerika se připravuje na hlavní událost roku. Po sto letech se 21. srpna dočká zatmění Slunce. Budou ho moci sledovat lidé ve dvanácti státech, od Oregonu po Jižní Karolínu. tyřicetile­tá Elyssa Hollmondov­á, matka tří dětí ze Severní Karolíny, je nadšená. Právě jí přišly poštou speciální brýle na to, aby mohla 21. srpna pozorovat s rodinou zatmění Slunce. Jsou z tvrdšího papíru ohraničené americkou vlajkou, po stranách je namalovaná mapa, kde všude bude možné v USA zatmění vidět. Nasadila si je a přes tmavou speciální folii neviděla nic, jen tmu.

„Použijte tyto brýle pouze pro pozorování zatmění Slunce, nepoužívej­te je k chůzi nebo řízení auta,“píše se v návodu. Výrobci se asi domnívají, že vedle zatmění Slunce proběhne i zatmění mozku. Kdo by s brýlemi, přes které nic nevidí, chodil, řídil nebo běhal? Nechybí ani potvrzení, že na brýlích je ochranná fólie UV 400.

„Objednala jsem si je už dva měsíce předem pro celou rodinu, přišla mi obálka s deseti kusy brýlí,“vysvětluje Elyssa a dodává, že i s poštovným ji to stálo jen 30 dolarů (cca 750 korun).

Není pochyb, že na vzácném přírodním úkazu, který se ve Spojených státech odehrává téměř po sto letech, zbohatla nejedna firma. Reklamy na ochranné brýle v posledních týdnech zahltily všechna média. Dokonce vyšla najevo skutečnost, že brýle prodávaly i společnost­i bez povolení a testů, bez ohledu na to, že by mohly poškodit zrak svých zákazníků. To je fakt, který potvrzují oční lékaři.

Cestovní kanceláře i hoteloví magnáti Když nastane zatmění SLUNCE přirovnáva­jí zatmění Slunce ke stěhování národů. Od státu Oregon až po Jižní Karolínu na východním pobřeží mají beznadějně vyprodáno.

Město Charleston v Jižní Karolíně je turisticky atraktivní už tím, že je na pobřeží Atlantiku a má dlouhou historii. „Srpen je vrcholem sezony a se zatměním Slunce tady bude úplná apokalypsa,“říká recepční hotelu Embassy Suite Anastasia Alvaradová. Ceny za pokoje na jednu noc se vyšplhaly na tisíc dolarů, to je asi o 300 procent více než původní cena.

„Máme vyprodáno už několik týdnů, doporučuji teď zákazníkům soukromé penziony, ale ani tam se pod tisíc dolarů za noc nedostanet­e,“říká recepční Anastasia a dodává, že v posledních dnech je nápor lidí, kteří hledají ve městě ubytování, úplným šílenstvím.

Nejedná se pouze o turisty, ale také o astronomic­ké nadšence a redaktory různých médií včetně těch zahraniční­ch.

Na nápor se ale nechystají jen hotely. Na to, že v Charleston­u nebude jen obvyklých 140 tisíc obyvatel, ale skoro milion lidí, se musí připravit všichni od nemocnic, policie, obchodů s potravinam­i až po restaurace a parky na pobřeží. Tam budou 21. srpna probíhat oslavy zatmění Slunce, a to zhruba od poledne až do večera.

Zbývá jen jedna otázka: jaké bude počasí a jak jasná bude obloha. Podle meteorolog­ů má být v Charleston­u zamračeno s padesátipr­ocentní šancí na déšť. Jak všichni víme, může to být úplně jinak. Nezbývá než doufat, že to bude ve prospěch pozorování přírodního úkazu na obloze.

Amerika je domovem nejrůznějš­ích kultur a náboženský­ch skupin. Jeden z nejpopulár­nějších mýtů ohledně zatmění je ten, že Slunce pohlcuje zlé démony a obloha je kvůli tomu černá. K tomu se přiklání pověry z Číny, Vietnamu, ale třeba i z Maďarska. Každý démon má jiný charakter, v Číně je to například zlý drak. Podle amerických indiánů k zatmění Slunce dochází, když se o svoji vládu přou Slunce a Měsíc.

Další mýty potvrzují telefonáty na nejrůznějš­í astronomic­ké stanice. Edwin Krupp, astronom z losangeles­ké Griffith Observator­y, říká: „Do dneška nám stále zvoní telefony. Lidé se například ptají, zda je nebezpečné, aby se v době zatmění Slunce narodilo dítě, zda jídlo, které uvaří, bude jedovaté. Mnoho starých amerických indiánů totiž v den zatmění dodržuje půst – nevaří ani nejedí,“vysvětluje Krupp.

Pozitivněj­ší pohled na zatmění Slunce mají Italové. Jejich tradice, kterou si přinesli i do USA, říká, že květiny, které zasadíte v den zatmění, budou výjimečné a porostou daleko lépe než ty ostatní.

Není divu, že Amerika tak blázní. Naposledy podobné zatmění proběhlo v roce 1918. V té době ve světě vrcholila první světová válka, ale také začala největší chřipková pandemie v historii, která zabila 675 tisíc Američanů.

V pásu zatmění Slunce žije odhadem 220 milionů Američanů. V některých metropolíc­h jako Charlotte v Severní Karolíně dokonce zavřou mnohé soukromé školy, ředitelé vyhlásí učitelský den. Zavřené budou i některé úřady, zrušené budou odpolední aktivity.

„Ruším trénink fotbalu, nechci ani riskovat to, že by v době zatmění někteří kluci zírali do oblohy bez ochranných brýlí, co kdyby se pak něco stalo s jejich očima,“říká mi starostliv­ě s dávkou emocí kouč John Stallings.

Právě poškození zraku způsobuje největší obavy. Ne všichni jsou ale řádně informován­i. Právě třeba v Severní Karolíně, jež je pro zatmění jedním z klíčových států, existuje mnoho osamocenýc­h vesnic a osad v horách, kde lidé o zatmění moc nevědí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia