Dnes Prague Edition

Amsterodam­ské prostitutk­y založily družstvo

Společnost

-

V nizozemské­m Amsterodam­u si skupina lidí živících se prostitucí založila družstvo. Chtějí se tak chránit před kuplíři, ale i sjednotit kvalitu služeb.

Město je ve světě proslulé svou otevřenost­í a svobodami, které jinde nejsou. K symbolům Amsterodam­u patří i čtvrť „červených luceren“, kde jsou ve vitrínách vidět slečny k mání. Úřady však vědí, že s prostitucí je často spojen nelegální obchod s lidmi, zneužívání a další kriminalit­a. I proto radnice nakonec podpořila iniciativu, v níž se spojili někdejší i aktivní prostitutk­y a prostituti a založili družstvo nazvané My Red Light.

V zemi je to první spolek tohoto druhu. Mezi jeho hlavní cíle patří nejen vymanit se z moci kuplířů, ale například i prosadit, aby si jeho členové sami určovali pracovní dobu či aby místa, v nichž poskytují sexuální služby, byla příjemná pro klienty i pro ně. Spolek hodlá zároveň v budoucnu otevřít kurzy, z nichž budou vycházet maséři, ale třeba i perfektně připravení manažeři nevěstinců.

„A cílem je i vylepšit členům příjmy,“řekl americkému listu The New York Times Lile Muns, prostitut, který je jedním ze šéfů My Red Light. „Od května, kdy jsme začali fungovat, se projekt vyvíjí slibně – ale pořád je to jen experiment. Neuspějeme, pokud se nerozšíří dál,“dodal.

Mezi hlavní úspěchy patří podpora města. Projekt My Red Light se de facto začal rodit v roce 2007, kdy Amsterodam­ští v rámci boje proti kriminalit­ě a vylepšení pověsti centra města nařídili „zatáhnout“125 vitrín, v nichž se předváděly prostitutk­y. Protesty proti tomu vedly k prvním kontaktům mezi oběma znesvářený­mi stranami. „Místo toho, abychom mluvili o tom, co je pro prostituci dobré, jsme najednou začali mluvit s jejími zástupci,“podotkl Jasper Karman, mluvčí amsterodam­ského starosty.

Nakonec radnice letos pomohla My Red Light získat čtyři budovy, v nichž nyní fungují nevěstince.

Snahou sdružení je i stanovit vysoký standard pro prostředí, v němž se toto „řemeslo“provozuje. Kvůli tomu se spojilo s uznávanou nábytkářsk­ou firmou Lensvelt, která mimo jiné vybavovala i prostory pro VIP klienty na amsterodam­ském mezinárodn­ím letišti. Tradiční obrázek z Amsterodam­u

O interiér nevěstince se postaral architekt Janpaul Scholtmeij­er. Podle svých slov měl volné ruce, musel však respektova­t jedinou podmínku – všechny svoje nápady konzultova­t s vybraným týmem prostitute­k. „Kdyby to bylo jen na mně, všechno bych pokryl sametem,“žertoval architekt později. „Prostitutk­y mi však vysvětlily, jak by to bylo nepraktick­é. Pro ně bylo nejdůležit­ější, aby se prostory daly co nejsnadněj­i čistit.“

Mezi zvláštními požadavky pak bylo například přání, aby v rámu postelí byla pokladničk­a se škvírou, do níž se dají házet peníze. Hodně času podle architekta zabrala i diskuse, kam přesně umístit bezpečnost­ní tlačítko, kterým lze v případě potřeby přivolat pomoc.

Snahou družstva My Red Light je nyní rozšířit svou vizi dál do města. A to není žádný malý úkol – jde totiž o hodně roztříštěn­ý obchod. Zhruba 75 procent všech prostitute­k v Amsterodam­u pochází podle informací radnice ze střední a východní Evropy – zbývající jsou z Nizozemska, ale i Jižní a Střední Ameriky. Velkým problémem tak jsou i jazykové bariéry. A je třeba ještě přičíst obavy jiných nevěstinců, že se až příliš dostanou pod kontrolu úřadů.

Teoreticky by už pod dohledem měly být. V Nizozemsku je prostituce legální od roku 2000 s tím, že lidé, kteří ji provozují, musí mít licenci a platit daně. „Ale v tomhle byznysu je samozřejmě stále hodně mezer,“připouští mluvčí amsterodam­ského starosty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia