Dnes Prague Edition

Čínská CEFC se zajímá o část Rosněfti

-

PEKING Čínská společnost CEFC China Energy jedná o koupi podílu v ruské státní ropné společnost­i Rosněfť, tvrdí zdroje agentury Reuters. Jak velký podíl Číňané ve firmě navázané na Kreml chtějí, zatím není jasné. Šéfové obou firem se nicméně od července již dvakrát setkali.

Rosněfť prý nabídne čínské straně podíl ve svém maloobchod­ním byznysu, který zahrnuje téměř tři tisíce čerpacích stanic, asi 150 zásobníků ropy a více než tisíc benzinovýc­h cisteren. Rusko vystřídalo Saúdskou Arábii jako největší dodavatel ropy na čínský trh a Rosněfť je zdaleka největší a nejvlivněj­ší tamní ropnou společnost­í. Ruská vláda prostředni­ctvím firmy Rosněftěga­z drží 50 procent Rosněfti.

Loni v prosinci ruská vláda prodala za více než deset miliard eur (261 miliard korun) 19,5 procenta akcií Rosněfti firmám Glencore a Qatar Investment Authority. Pokud by chtěla svůj podíl v Rosněfti snížit pod 50 procent, musela by vydat zvláštní vládní dekret. Dalších 19,5 procenta akcií Rosněfti drží britská společnost BP.

CEFC byla původně menším obchodníke­m s ropou, ale vznikl z ní konglomerá­t, který se vedle energetiky věnuje i dalším odvětvím. Hlavní sídlo pro Evropu má v Česku, kde vlastní firmu ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz Group, vstoupila do skupiny J&T Finance Group a je spolumajit­elem společnost­i Travel Service a dalších firem. CEFC rovněž vlastní fotbalový klub SK Slavia Praha, několik pražských hotelů či pražský komplex Florentinu­m. (ČTK) Čínský Eden

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia