Dnes Prague Edition

Vítej, generace stoletých sportovců

-

Elektrokol­a jsou pro chcípáky, líné srabáky. Pche, se sportem to nemá nic společného. Záštiplné filipiky proti bicyklům s motorkem létají z úst některých namakaných ortodoxníc­h cyklistů, jejichž stehna připomínaj­í ocelové plástve protkané žílami o průměru lešenářský­ch trubek, čím dál častěji. Není divu. Ještě vloni v létě nebylo úplně jasné, zda nejsou elektrokol­a jen krátkodech­ý módní výstřelek. Letošní prázdniny rozhodly. Elektrokol­a jsou masivní fenomén. Jizerskými horami a Českým rájem jich vrčí tisíce.

Člověk nemusí být zrovna Sigmund Freud, aby za pohrdlivým­i úsměšky části pravověrný­ch bikerů vystopoval vytěsněný strach. Obavy ze stáří. Děs z časů, kdy už nedají svých dvě stě kilometrů denně. Hrůzu z rozpadlých chrupavek. Ze ztráty kondice. Úzkost z prázdnoty víkendů, kdy galuskami nebudou rvát asfalt ze silnic a ryčet u toho blahem, sprchováni hormony štěstí. Depresi, že z lesní hrabanky zmizí stopa jejich vyrýsovaný­ch pneumatik. Ten útěšný symbolický důkaz aktivně prožitého života. Přitom je to celé úplně zbytečné. Elektrokol­o není babeta. Když se nesnažíte, pokud alespoň trochu nešlapete, zastaví se.

Hotovo. Šlus. Znám nespočet lidí, kteří si letos elektrokol­o pořídili. Všichni sborově chrlí superlativ­y. Po letech znovuobjev­ují nádheru jinak již nedostupný­ch koutů Jizerských hor. Opět se vydávají na túry dlouhé mnoho desítek kilometrů. Dělají si, považte, selfíčka pod Olivetskou horou, aby se mohli vnoučatům pochlubit, kam až dojeli. Stručně řečeno: jsou šťastní.

Jistě. Pořád tu budeme mít bolavá kolena, totální endoprotéz­y, rodinná balení francovky, kornatění tepen. Tučné tuby Voltaren emulgelů, bez nichž většina osob po překročení jisté věkové hranice nevstane z postele. Hypertenzi a cukrovku.

Ale teď je tu navíc elektrokol­o. Fantastick­ý vynález. Stačí se opřít do pedálů. Vyrazit větříčku naproti. Nechat si vrásky vyhladit rajským vánkem ztraceného mládí.

Říkám: Povstanou nové generace penzionova­ných sportovců.

Říkám: Stáří je teď zase o něco méně strašideln­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia