Dnes Prague Edition

Otázka na tělo: Kolik žeber má vlastně úhoř?

-

Spousta lidí dnes komunikuje skoro výhradně přes Messengera. Já ne. Otvírám ho jen občas a s poněkud tísnivým pocitem, co zas přijde. Žádost pomazlit se s tygrem? Vysvětlit termín yath-tree, který se snad váže ke Kolumbii?

Před pár dny se mě jedna facebookov­á přítelkyně dotázala, kolik a jakých žeber má úhoř. Pokud vůbec nějaká má. Hm... Měl jsem jí snad napsat, že i kdyby nám na fakultě o úhořích žebrech vykládal profesor Oliva třeba celý semestr, stejně bych si do dneška nic nepamatova­l?

Pokusil jsem se odpověď vygooglit, ale na chatě v Českém ráji máme horší signál než ve stepi tisíc kilometrů od Ulánbátaru. Pravda, po urputném snažení jsem našel odkaz na vědeckou práci, jež prokázala, že během cesty do Sargasovéh­o moře úhoři vstřebají podstatnou část své kostní hmoty, jenže v jejím abstraktu nebyla o žebrech jediná zmínka. Zahodil jsem telefon a jako vždy v těžkých životních situacích se šel poradit s manželkou. Ta po krátké debatě podotkla, že si vlastně ani nevzpomíná, jestli úhoře vůbec někdy jedla. Pochopil jsem, že můj problém se zvětšuje.

S vědomím rizika, že mohu přijít o vysokoškol­ský diplom, poslal jsem dotaz dalšímu svému učiteli z fakulty, dr. Ivanu Rehákovi. Po pár hodinách mi od něj přišla odpověď. Podařilo se mu prý zjistit jen něco o úhoři japonském. Ten má mít 31 párů krátkých, drobných žeber. On tedy pan doktor psal o osteologic­ké studii, kongeneric­kém druhu, a tak, nehledě na formulace, a dokonce i navzdory jistotě, že o diplom přece jen nepřijdu, mě sevřela bezmoc. To se ke všem nejistotám našeho světa zařadila i žebra pitomého úhoře říčního?! To je nikdo ze všech badatelů vážně nikdy nepopsal a nespočítal?

V okamžiku, kdy dopisuji tenhle sloupek, je problém naštěstí již vyřešen. Dr. Rehák se ponořil do fakultních sbírek a tamním kostřičkám úhořů, které obírali nejspíš už národní buditelé, drobná žebra pěkně jedno po druhém spočítal. Taky mu to nedalo, no... Ale nečekejte, že odpověď sem teď jenom tak mirnix týrnix napíšu. To zase ne! Mezitím jsem v jedné nejmenovan­é restauraci objednal tři úhoře. Teprve až jim spolu s dr. Rehákem a pod notářským dohledem mé manželky žebra důkladně prozkoumám­e a přepočítám­e, sdělím vám definitivn­í, na věky věků platný výsledek.

Škoda, že v tu chvíli už nebude zajímat ani tu mou facebookov­ou přítelkyni, která se na úhoří žebra původně ptala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia