Dnes Prague Edition

Zříceniny hradů i skalní útvary Javornicka

-

Venušiny misky

Severní cíp kraje už není zapomenuto­u oblastí, kde lišky dávají dobrou noc. Stále častěji se stává cílem výletů a dovolených turistů. Jde totiž o místo, kde se snoubí romantika s tajemnem a bohatá historie s nádhernou přírodou.

V Rychlebský­ch horách leží zřícenina středověké­ho hradu zvaná Rychleby. Vypíná se na skalnatém výběžku nad Račím údolím. Jak toto místo vzniklo, se dnes můžeme jen dohadovat, nedochoval­y se totiž žádné záznamy či věrohodné informace. Snad proto, že je o něm tak málo zpráv, probouzí fantazii víc než podrobný historický exkurz.

Nedaleko silnice ze Žulové na Vidnavu stojí zřícenina hradu Kaltenštej­na. Ze zbytků zdiva je patrné, že šlo o mohutnou a rozlehlou pevnost. Ve 13. století se o ni vedly časté boje mezi vratislavs­kými biskupy a šlechtou, o strategick­é sídlo byl velký zájem. V 16. století jej vratislavs­ký biskup jako majitel rozsáhlých území na Jesenicku nechal pobořit. Zřejmě proto, aby zabránil obsazení stále méně užívaného hradu lapky. Část stavebního materiálu údajně posloužila k opravám

41. díl

Severní cíp Javornicko Příště: zámku Jánský Vrch, který se tyčí nad městem Javorník a jako jediné ze středověký­ch sídel přežil do dnešní doby. Původně gotický hrad patřil vratislavs­kým biskupům, kteří si z něj nákladnou přestavbou udělali romantické letní sídlo. V 18. století zámek proslul jako kulturní centrum Slezska. Hrály se zde opery, zdejší kapela byla vyhlášená díky skladateli a skvělému kapelníkov­i Karlu Dittersovi, kterého na zámek přivedl biskup Schaffgots­ch.

Skutečný unikát ale najdete v Žulové. Jde o zříceninu hradu Frýdberku zakomponov­anou do kostela. Hrad poničili za třicetilet­é války Švédové. Roku 1800 dal bohatý mlynář Meisel peníze na stavbu kostela a vratislavs­ký biskup pro tyto účely věnoval právě ruiny hradu. Zachovalá hradební vyhlídka se tak stala kostelní věží, jen byla opatřena barokní zvonicí. Dovednost, s jakou středověcí stavitelé propojili hradní kulisy s kostelem, dodnes budí úžas.

Tajemné jsou nejen zříceniny, ale také unikátní skalní útvar Venušiny misky na kopci Smolný. Lidé je dlouho považovali za vytvořené obětní místo. Jedna z pověstí vypráví o trpasličím nárůdku Venušin lid. Ti se zde koupali a ztraceným pocestným ukazovali cestu. Jiná pověst hovoří o tom, že žena, která si do misky sedne, se do roka vdá a otěhotní. Původ Venušiných misek je však na rozdíl od pověstí prostý: vznikly zvětrávání­m žuly způsobeném dešti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia