Dnes Prague Edition

Praha uklízela bahno a jídlo

Zaměstnání - Nabídka Velká voda před 15 lety napáchala škodu za 27 miliard. Úklid trval až do října

-

PRAHA Zatímco z ulic a náměstí hlavního města pomalu ustupovala voda, začala před patnácti lety Praha řešit následky ničivých povodní. Odklízení naplavenéh­o a zapáchajíc­ího bahna byl jen jeden z mnoha problémů, se kterými se muselo město vypořádat. Hrozilo totiž také nebezpečí infekce ze zkaženého jídla nebo mrtvých živočichů.

„Všechna bezpečnost­ní opatření nadále trvají, protože v Praze stále platí stav nouze,“komentoval situaci 19. srpna před patnácti lety tehdejší pražský primátor Igor Němec.

Lidé se do svých domovů v Holešovicí­ch, Libni nebo Karlíně začali vracet už od 17. srpna. V poslední jmenované čtvrti však do domů mohli často jen proto, aby vynesli zkažené jídlo. Statici totiž v některých budovách, u kterých hrozil kolaps, zakázali delší pobyt.

Navíc museli v Karlíně zasahovat hasiči z protichemi­cké jednotky s dýchacími maskami. „Ve všech obchodech s masem se rozkládá maso, území je hygienicky v katastrofá­lním stavu,“zněla tehdy výstraha z magistrátu. K tomu se musela metropole potýkat s nedostatke­m potřebných gumových rukavic, holínek, roušek, košťat a chlorových dezinfekčn­ích přípravků. Vyprošťová­ní

Jedna z nejvzácněj­ších pražských památek – Karlův most – se turistům zpřístupni­la až dva týdny poté, co Vltava kulminoval­a. Okolí mostu ale ještě pořád hyzdily odpadky a nánosy po velké vodě.

Aby město začalo opět fungovat, investoval­o se v období po povodních téměř třicet miliard. Například škody v dopravním systému vystoupaly na 7,14 miliardy, z toho 6,86 miliardy byly škody jenom v metru. Stovky milionů město dalo i do zoologické zahrady. Postavil se například nový pavilon pro slony za 400 milionů korun. Stav nebezpečí, který byl v Praze vyhlášen

Bahno všude kvůli odklízení následků povodní, skončil až na konci října.

Fotky Prahy poté, co ustoupila voda, ale také snímky okamžiků ze dnů, kdy Vltava kulminoval­a, mohou lidé až do 30. září vidět na Kampě. Srpnovou povodeň z roku 2002 tam připomíná výstava velkoformá­tových fotografií.

„Praha se s následky velké vody velmi dobře vyrovnala, ovšem za vynaložení obrovských finančních částek. Další velké náklady si vyžádalo vybudování rozsáhlého systému protipovod­ňových zábran,“dodává primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

 ?? Foto: Michal ??
Foto: Michal
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia