Dnes Prague Edition

Ombudsman pohlídá evropské fondy

-

PRAHA Pražský magistrát zavede ombudsmana pro evropské fondy, který bude posuzovat stížnosti žadatelů a příjemců dotací a zároveň zachová jejich anonymitu.

Od začátku září se zájemci budou moci na ombudsmana obracet v rámci Operačního programu Praha – pól růstu ČR, který může přerozděli­t až 11 miliard korun. „Ombudsman již byl vybrán, a to z řad současných externích poradců odboru evropských fondů. Mohu již nyní říci, že se jedná o uznávaného experta na oblast evropských fondů,“řekla radní pro evropské fondy Irena Ropková (ČSSD).

V případě pochybnost­í nad postupem pracovníků odboru evropských fondů posoudí ombudsman na žádost zájemce situaci a doporučí řešení a nejvhodněj­ší postup, aniž by byl žadatel konfrontov­án s pracovníky odboru. Ombudsman tak bude vykonávat činnost mediátora mezi stranami.

„Dosud mi u stížností nezbývalo nic jiného než vytvořit podmínky pro společné jednání mezi odborem a stěžovatel­i, do kterých ale nemohu zasahovat. Ombudsman tuto činnost dle mého názoru zvládne řešit mnohem lépe a bude také striktně dodržovat nestrannos­t a anonymitu stěžovatel­ů,“uvedla radní.

Aktuálně jsou v rámci operačního programu schvalován­y hlavně žádosti o dotaci a stížností není mnoho. „Blíží se ale období, kdy se z velké části žadatelů stanou příjemci dotací, kteří budou podléhat finančním kontrolám projektů, přičemž bude nepochybně docházet ke sporům ohledně způsobilos­ti výdajů,“upozornila radní. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia