Dnes Prague Edition

Konečně Froome?

Vuelta startuje a vítěz Tour myslí na double

-

Kdy, když ne letos? Kdy jindy má Chris Froome, čtyřnásobn­ý šampion Tour, konečně dosáhnout na vysněný titul ze španělské Vuelty, pokud ne v tomto ročníku?

„Vuelta je můj nedokončen­ý byznys. Chci to změnit.“S těmito slovy přijíždí 32letý Brit na start. Třikrát už tu skončil druhý! Letos však má být čerstvější a připraveně­jší. Navíc v zádech se sestavou Sky, o níž tvrdí: „Tak silný podpůrný tým jsem ještě nikdy na Vueltu nedostal.“

Že je faktorů hovořících v jeho prospěch více než dříve, se odráží i v pohledu bookmakerů sázkových kanceláří. U britského William Hillu je jasným favoritem s kurzem na vítězství 1,8:1, zatímco protivníci si stojí podstatně hůř: 5,5:1 má italský mazák Nibali. 7:1 loučící se hrdina Contador. 10:1 ruský černý kůň Zakarin. 14:1 předloňský šampion Aru. Froome podpořil názor bookmakerů svým vyhlášením: „Vincenza Nibaliho považuji za největšího soupeře, aniž bych jakkoli snižoval schopnosti ostatních. Vincenzo nejel Tour, bude odpočatějš­í. Chtěl vyhrát už Giro, ale nepovedlo se mu to, skončil tam třetí. Bude proto i mimořádně nabuzený.“

Co naopak hovoří pro Frooma?

V itineráři této Vuelty se nachází nejen zahajovací týmová časovka, kterou tým Sky umí, ale především 40kilometr­ová rovinatá časovka v třetím týdnu, která mu má sedět.

Na Vueltu myslel od začátku sezony, proto omezil na jaře závodní kilometry, aby mu na konci španělské Grand Tour zbylo v nádrži více „benzinu“než v minulosti.

Čtyřtýdenn­í krátké období mezi Tour a Vueltou zároveň pojal mnohem systematič­těji. Po skončení Tour objel několik kritérií, pak odpočíval, načež si naordinova­l dva týdny usilovné práce na vysokohors­ké tréninkové základně v Isole. Ze sedmi fotografií, které od konce července umístil na Instagram, je na pěti zvěčněn při tréninku. Také to je vzkaz soupeřům.

„Strávil jsem dva velmi solidní týdny s koučem Timem Kerrisonem, během nichž jsme dokázali zresetovat mé tělo, vyčistit hlavu a plně ji zkoncentro­vat na Vueltu,“líčí. „Chci věřit, že jsem na ni lépe nachystán než v minulosti. I proto, že loni jsme po Tour měli ještě olympiádu v Riu, což přípravu na Vueltu značně zkomplikov­alo.“

S Davem Brailsford­em, manažerem stáje Sky, vybrali do podpůrného týmu mix vrchařů a silných „motorů“do rovin. Z osmičky pracující pro Frooma v červenci ve Francii jsou s ním znovu pouze Mikel Nieve a Christian Knees. Vrchařskou sílu mají dodat uzdravený Wout Poels, neúnavný dříč na loňské Tour, či stále lepší Diego Rosa.

„Jsem připraven i riskovat, když to bude zapotřebí,“slibuje často defenzivně závodící Froome.

Na jinak skvěle obsazené Vueltě chybí obhájce titulu Nairo Quintana, odrovnaný z dvojboje Giro–Tour, a také Tom Dumoulin, jenž dospěl k názoru, že po triumfu na Giru by se už na další Grand Tour nedokázal patřičně připravit.

„Chris by měl těžit i ze skutečnost­i, že má velké zkušenosti s dvojbojem Tour–Vuelta,“říká Rod Ellingwort­h, ředitel Sky. „To mu dává výhodu před Fabiem Aruem a Romainem Bardetem, pokoušejíc­ími se o tuto kombinaci poprvé.“

Ano, může to být Froomova impozantní show ve stylu start–cíl.

Jsou zde však samozřejmě nástrahy. Britovy pyrenejské trable v průběhu Tour ukázaly, že v dlouhých horských stoupáních nemusí být už tak dominantní jako dřív. A kromě toho, Vuelta je nevypočita­telná, plná překvapení, nabízející nejvíce Str. 22 zvratů ze všech podniků Grand Tour. Mnozí ji v posledních letech označovali i za nejvíce strhující třítýdenní klání sezony. Renomé závodu, svádějícíh­o proti sobě hrdiny z Tour s odpočatými hvězdami z Gira, rok od roku roste.

„Mám k Vueltě velmi osobní vztah už od sezony 2011,“připomíná Froome ročník, kdy coby totální outsider vystoupil v Salamance na pódium a dočasně si oblékl červený dres pro lídra závodu.

Tehdy jako by začala jeho pouť k nejvyšším cyklistick­ým metám.

Teď stojí na startu v Nimes a je připraven na schůzku s historií.

Může se stát prvním britským vítězem Vuelty.

Může být třetím mužem v historii a prvním od Bernarda Hinaulta po 39 letech, kdo dosáhne na double Tour–Vuelta.

A může být úplně prvním cyklistou, který toto double předvede od doby, kdy se Vuelta v 90. letech přestěhova­la z dubnového do pozdně letního termínu.

To vše si uvědomuje. Ale víc než tyto statistick­é záznamy jej motivuje touha, aby konečně ve svém portfoliu vymazal zápis: počet vítězství na Vueltě – nula.

Protože toto je závod, který ho stvořil. Tady prostě jednou vyhrát musí. Více na str. 23 Favorit číslo 1 sport.idnes.cz

 ?? Foto: Getty ??
Foto: Getty
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia