Dnes Prague Edition

Prodej vepřína může zhatit malý akcionář

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vláda včera schválila odkup vepřína v Letech, kde stál za války tábor pro Romy. Do měsíce chtějí politici podepsat s majiteli smlouvu. Jeden z akcionářů však začal psát žalobu na rozhodnutí firmy vepřín prodat. LETY Pro firmu Agpi z Písku je prodej vepřína dar z nebes. Poslední roky je ve ztrátě dohromady 121 milionů korun, na šest svých areálů má úvěry. Peníze, které jí stát za prasečák vyplatí, chce proto použít na splacení dluhů. Z politickýc­h vyjádření se zdá, že vše je do puntíku připravené.

„Jsem rád za to, že jsem mohl spolupraco­vat na tomto podle mého názoru historické­m rozhodnutí. Je to věc, která přes dvacet let zatěžovala veřejnou diskusi a veřejnou debatu. Byla to velká ostuda, že se ta věc nevyřešila za těch dvacet let,“komentoval včera ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) pak doplnil, že v nejbližší době podepíše stát a firma kupní smlouvu. „Předpoklád­ám během příštího měsíce na začátku školního roku,“uvedl.

Jenže jejich plány teď rozbíjí minoritní akcionář z Bratislavy, jehož právník už píše žalobu. Slovenském­u akcionáři vadí, že nezná cenu, kterou stát za areál zaplatí, a obviňuje firmu, že poslední roky je účelově ve ztrátě a přelévá peníze navzájem mezi několika firmami.

„Představen­stvo firmy léta vytváří ztráty, akcionáře se snaží odstranit od všech informací a tvoří konglomerá­t deseti účelově propojenýc­h společnost­í a osob. Společnost Agpi je životascho­pná, kdyby tam nebylo propojení a neprováděl­y se transakce mezi společnost­mi k tíži společnost­i Agpi,“komentoval Slovákův právník Jan Válek. Aby měl jistotu, že firma neprodá vepřín, než soud o jeho žalobě rozhodne, požádá soud také o zákaz jakýchkoli­v převodů majetku.

V Agpi spor se slovenským investorem, který akcie koupil před deseti lety od původního rakouského akcionáře, doutná už roky. Jednu žalobu na rozhodnutí valné hromady už v minulosti podal a uspěl. Místopředs­eda firmy Jan Čech přiznává, že z peněz by společnost zaplatila své dluhy. Postup slovenskéh­o akcionáře však považuje za účelový. „Může chtít těžit z očekávanýc­h problémů,“řekl Čech bez konkrétněj­šího vysvětlení.

Více čtěte na str. 3

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Památník Romům poblíž Letů u Písku.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Památník Romům poblíž Letů u Písku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia