Dnes Prague Edition

Povinná výbava aut: šikana řidičů

Hever, pojistky, rezervní žárovky či kolo. Česko je jednou z posledních zemí Evropy, kde řidiči musejí vozit takovou výbavu. Politici to chtějí změnit.

- Jakub Pokorný Eva Zahradnick­á

PRAHA Na silnici jsou často k ničemu, ale když je v autě nemáte, dostanete pokutu.

Žárovku nebo pojistku si průměrný řidič u moderních aut už sám ani nedokáže vyměnit. Je k tomu potřeba speciální nářadí a zručnost. To samé platí pro vozy s LED reflektory. Ty ani žádné klasické žárovky nemají a poškozené LED moduly prostě zvládnou vyměnit jenom technici v servisu.

Za novou silniční vyhlášku se přimlouvá většina oslovených dopravních expertů. „Technologi­e se tak změnily, že vyměnit žárovku v autě je problém. Měli bychom se tím zabývat,“říká předseda dopravního podvýboru ve Sněmovně Jaroslav Foldyna (ČSSD).

„Většina lidí žárovky stejně nechává vyměnit v servisu,“přidává se další sněmovní dopravní expert Stanislav Huml.

Česko-slovenský unikát

Jak ukázal průzkum časopisu AUTO DNES v jedenácti zemích Evropy, třeba hever a klíč na kola jsou povinné jen v Česku a na Slovensku, jinde ne. Rezervní žárovky po vás určitě nebudou chtít v Německu, Rakousku ani v Itálii.

A česko-slovenským unikátem je i povinnost vozit náhradní pojistky.

Ministerst­vo dopravy však vyhlášku v dohledné době měnit nehodlá. „Nechystáme se dělat změny v povinné výbavě a žádný subjekt po tom v připomínko­vém řízení ani v poslední době nevolal. My nechceme do vyhlášky sahat, protože lidé jsou na to zvyklí a prvky výbavy tam vozí. Takový názor má i pan ministr,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold. Zároveň tvrdí, že podle mezinárodn­ích standardů by automobilk­y měly vyrábět auta tak, aby byla žárovička relativně snadno vyměniteln­á.

Naposledy se vyhláška ve velkém měnila v roce 2009, kdy se rozšířil obsah lékárničky, přibyla také reflexní vesta a místo rezervy může mít člověk sadu na opravu kol.

Naopak jsou věci, které v povinné výbavě chybějí, ale oslovení odborníci na motorismus by je tam rádi viděli. Nejčastěji zmiňovali reflexní vesty pro celou posádku nebo hasicí přístroj.

Kdyby poslanci vyslyšeli všechny návrhy, co zařadit do povinné výbavy, možná už by se do kufru auta nic jiného ani nevešlo. V každém případě dopravní experti říkají, že pokud by se měnila vyhláška a třeba ze seznamu zmizely žárovky, určitě by stálo za to i něco prospěšnéh­o přidat.

Nejčastěji padají následujíc­í tipy: reflexní vesty pro celou posádku, tažné lano a hasicí přístroj.

„Možná bych přidal vesty, aby byla pro každého ve vozidle, jako to mají v Rakousku. Když jedu do Rakouska, mám vesty v autě čtyři,“odpovídá šéf Asociace autoškol Ondřej Horázný.

Český zákon stejně ukládá lidem mít v noci na silnici mimo obec reflexní prvek. I když se pravidlo připomíná hlavně chodcům, platí samozřejmě i pro lidi, kteří ve tmě vystoupí z auta a pohybují se kolem něj.

Poslanec a prodejce aut Miloš Babiš připomíná, že v české povinné výbavě kupodivu chybí tažné lano, které ale většina motoristů stejně vozí. Spousta lidí se dokonce mylně domnívá, že ho vozit musí.

„Za smysluplné z hlediska bezpečnost­i považuji rozšíření povinné výbavy o hasicí přístroj nebo tažné lano,“uvažuje Babiš (ANO).

Další poslanec, Stanislav Huml, zase vyprávěl, že jednu dobu dopravní experti zvažovali, že by součástí povinné výbavy byla trubička na alkohol, aby si mohl řidič ráno po oslavě otestovat, jestli už může sednout za volant.

I když by to byl nesporně nejpoužíva­nější prvek povinné výbavy, nakonec trubička neprošla.

Podobná služba existuje alespoň na některých hudebních festivalec­h. Tam dobrovolní­ci nabízejí fanouškům dýchnout do testeru, aby si ověřili, jestli už mohou odjet.

Ministerst­vo dopravy ale nechce slyšet ani na to, že by povinnou výbavu rozšiřoval­o, byť může jít o užitečné předměty.

„Když budeme měnit pravidla, objeví se nápady na to, co všechno musí být nově v povinné výbavě, a všichni si to budou muset pořizovat,“obává se mluvčí ministerst­va Tomáš Neřold.

Jinými slovy, ministerst­vo se trochu obává lobbistů od výrobců autodoplňk­ů. Ti by hned zbystřili a snažili se protlačit mezi „povinné věci“co nejvíc svých výrobků.

Jedna změna ve výbavě auta je už ale jistá, i když jde o „povinnost“pro automobilk­y, nikoli pro řidiče.

Od příštího roku bude v nově vyrobených autech v celé Evropské unii povinné zařízení zvané eCall.

Zařízení kontaktuje automatick­y záchranku, pokud auto havaruje a posádka je v bezvědomí. „Je to asi tři roky, co na dálnici D5 spadl z mostku náklaďák na pole. Kdyby tam eCall byl, mohl ty lidi zachránit. Takhle ti chlapi zemřeli na vykrvácení. Nemohli volat, byli v bezvědomí,“vzpomíná poslanec Huml, velký příznivec eCallu.

MF DNES oslovila s dotazy ohledně změn v povinné výbavě už před dvěma dny i Policejní prezidium, odtamtud však zatím odpověď nedošla. „Váš požadavek se zpracovává,“reagoval pouze v pondělí mluvčí policie Petr Habenicht.

Sjednocení výbavy automobilů v rámci EU by jistě uvítali zejména motoristé při svých cestách do zahraničí.

Rozdělená Evropa

Hodně expertů se také přimlouvá, aby se sjednotila pravidla o povinné výbavě v celé Evropské unii. Pak by byli motoristé ušetřeni každoroční­ho prázdninov­ého studování tabulek, co v které zemi musí mít na palubě. „Sjednocení výbavy v rámci EU by jistě uvítali zejména motoristé při svých cestách do zahraničí,“říká PR manažerka Toyoty Jitka Kořánová.

V některých zemích Unie totiž po motoristec­h vyhlášky chtějí opravdu nečekané věci (nebo jim je naopak zakazují). Například v Rakousku nesmí být vesta v povinné výbavě zelená, aby řidič nevypadal jako policista ve službě. Specialito­u Španělska je povinnost mít hned dva výstražné trojúhelní­ky, které se rozestaví v různé vzdálenost­i od auta.

Za posledních osm let se změnila ještě jedna věc. Mnohem dostupnějš­í jsou různé asistenční služby. Třeba technici Škoda Assistance za určitých podmínek bezplatně vyjedou nejen k nehodě, ale i k „provozním defektům“.

Výměnu kola na dálnici svépomocí automobilk­a lidem vůbec nedoporuču­je. „Využití asistenční­ch služeb každopádně doporučuje­me při defektu na frekventov­aných komunikací­ch,“uvedl Vítězslav Pelc ze Škody Auto.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia