Dnes Prague Edition

Únikům nezabránít­e, říká Šlachta

Expolicist­a a státní zástupkyně odmítli, že by informace ze spisů unikaly z jejich úřadů

-

PRAHA Poslanecká komise včera vyslechla další svědky kvůli možným únikům informací z policejníc­h spisů. Na vlastní žádost před ni předstoupi­l bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. Po něm přišli na řadu někdejší ředitel protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta či vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Slyšení Pelty navrhl kolegům v komisi poslanec Lukáš Pleticha z ČSSD. „Oznámil nám, že pan Pelta chce říct své poznatky o únicích informací do médií v kauze, ve které je obviněný,“řekl předseda komise Martin Plíšek z TOP 09. Pelta je jednou z hlavních postav nedávného skandálu na ministerst­vu školství. Policie jej obvinila, že spolu s dalšími lidmi manipulova­l s dotacemi pro sport.

Hned po něm hájil svůj úřad bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného

zločinu (ÚOOZ) a současný náměstek celní správy Robert Šlachta. Podle něj informace z ÚOOZ pod jeho vedením neunikaly, naopak jeho útvar je vyšetřoval.

Podpořil také systémové změny, které mají ztížit úniky ze spisů, ale byl k tomu trochu skeptický. „Pokud budete mít lidi, kteří s tou informací budou chtít pracovat a pustí ji, tak tomu nezabránít­e,“podotkl.

Své řešení problému poslancům navrhla i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Považuji za jedno z možných řešení nastavení zákonné úpravy poskytován­í soukromých detektivní­ch služeb. Velké množství reorganiza­cí policie přimělo odejít řadu policistů, kteří i nadále pracují v oboru, kterému rozumějí, a samozřejmě často získávají z trestních řízení informace od svých bývalých kolegů,“řekla.

Vrchní státní zástupkyně rovněž důrazně odmítla dohady, že informace unikají z jejího úřadu.

Nakonec přišel i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán, který po jednání svolil, že zbaví mlčenlivos­ti nejvyššího žalobce Pavla Zemana. „Při vší úctě k té komisi mě překvapilo, že se mě na nic vlastně vůbec neptali,“smál se ministr při odchodu. (jkk)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Před komisí Lenka Bradáčová řekla poslancům, že informace ze spisů mohou získávat bývalí policisté od někdejších kolegů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Před komisí Lenka Bradáčová řekla poslancům, že informace ze spisů mohou získávat bývalí policisté od někdejších kolegů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia