Dnes Prague Edition

Třikrát omylný papež František

-

Papež František vydal prohlášení, ve kterém vládním úřadům doporučuje, jak postupovat vůči migrantům. Tvrdí v něm, že „osobní bezpečnost migrantů by měla být upřednostň­ována před bezpečnost­í států“. Vlastně bych měl věřit v papežovu neomylnost. Ale ať dělám, co dělám, můj rozum se vzpírá a říká mi, že se papež mýlí hned třikrát.

Sdílím sice jeho názor o nutné pomoci bližnímu, ale přesto s jeho doporučení­m nemohu souhlasit. Víme přece, co se stane, když se státy ve jménu pomoci přestanou starat o bezpečnost. S migranty z nesourodýc­h civilizací si importují nejenom vrahy, kteří se mezi nimi skrývají. Hrozbou se stanou i ti, kteří přicházejí s přehnanými očekáváním­i a nejsou vybaveni pro pracovní trh a způsob života v západních zemích. Hrozbou jsou dokonce i ti, kteří zdánlivě převzali západní životní styl. Posledním příkladem je Younes Abouyaaqou­b, vůdce útočníků v Barceloně. Neměl džihádisti­ckou minulost, a přesto se infikoval islamismem.

Co se stane, když vlády poslušny papeže dopustí, aby migranti do Evropy přivezli svoji válku? Hostitelsk­é země pak nebudou místem vhodným k životu ani pro domácí občany, ani pro migranty. A do Evropy jednoho dne nikdo nepřijde; opravdu originální řešení migrační krize.

František se mýlí i v tom, že přeceňuje svoji autoritu u věřících a zároveň podceňuje zničující důsledky svých slov pro již tak oslabenou pozici katolické církve ve společnost­i. Jeho interpreta­ce křesťanské lásky popularitu katolické víry zcela jistě nezvýší. Tento jeho druhý omyl souvisí asi s tím, že přeceňuje vliv té části mediální kasty, která jeho doporučení­m tleská. Papežovi „kněží“jsou i ti z novinářů, kteří kážou, místo aby informoval­i.

Svou výzvou vládám papež dokazuje, že se mýlí i v tom, co je úloha politika. To, co by možná vírou v jeho neomylnost zaslepený jedinec udělal, je politikovi zapovězeno. Jako politik nenesu odpovědnos­t za sebe, ale především za ty, kterým nabízím své služby při řízení společnost­i. A určitě je nevystavím dalším nebezpečím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia