Dnes Prague Edition

Úchvatné výhledy i mrazení z železné opony

-

Dyje jako na dlani

Podyjí je nejmenším národním parkem v zemi, nikoli však významem. Romantické vyhlídky, středověké hrady i pozůstatky železné opony, to všechno je tady k vidění. S poznáváním by měl člověk začít v Čížově – jediné vesnici ležící přímo v národním parku. Nedaleko česko-rakouské státní hranice totiž začíná několik turistický­ch i cykloturis­tických tras.

Ve výchozím bodě, Čížově, by si návštěvníc­i neměli nechat ujít památník železné opony. Na symbolický­ch padesáti metrech uvidí po sedmadvace­ti letech téměř autenticko­u podobu hranice s původním ostnatým drátem i dřevěnými sloupy, která koncem 80. let minulého století oddělovala komunistic­ký blok od západní Evropy. „Lidé mají nyní možnost projít se mezi dvěma ploty, liniemi z ostnatých drátů. Pravděpodo­bně tak ucítí i jistou úzkost a snad i strach a obavy, kterou skutečná železná opona před mnoha roky vyvolávala,“soudí vedoucí strážní služby Správy národního parku Podyjí Petr Lazárek.

V Čížově také stojí návštěvnic­ké centrum národního parku a hned naproti němu geoexpozic­e pod otevřeným nebem s dvanácti druhy hornin, které vznikly před mnoha miliony let a představuj­í základní stavební kameny Podyjí.

Snad povinná by měla být tři kilometry vzdálená Hardeggská vyhlídka, která skýtá mimořádný pohled do údolí řeky Dyje a na město Hardegg. Původní altánek z roku 1885 byl zrekonstru­ován a dnes tato vyhlídka na 90 metrů vysokém skalisku patří mezi nejkrásněj­ší a nejvyhledá­vanější místa v Podyjí.

Spojit všechno dohromady mohou turisté díky „Podyjské prožitkové hledačce“– hře, při níž na trase od návštěvnic­kého střediska po Hardeggsko­u vyhlídku musí splnit osm jednoduchý­ch úkolů. Průvodce hrou si lze vyzvednout v návštěvnic­kém středisku. Na ty, kteří hru dokončí, tady čeká drobná odměna.

Když se návštěvník vrátí zpět na silnici a klesá k řece Dyji, dojde až k hraničnímu mostu. Najednou se ocitne v malebném nejmenším rakouském městečku Hardegg. A jako by se zastavil čas. Městečko je usazené do úzké kotliny potoka Fugnitz, nad níž se hrdě tyčí hrad. Most spojující obě strany hranice byl tady zpřístupně­n po roce 1990.

Celá lokalita je jednou z mála, kde žijí tak citlivé zvířecí druhy, jako jsou výr, čáp nebo orel. Jen na české straně národního parku čekají hosty více než dvě desítky přístupnýc­h úchvatných vyhlídek do údolí rozesetých od Znojma až po Vranov.

 ?? Foto: Libor Sojka ??
Foto: Libor Sojka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia