Dnes Prague Edition

Klenoty lákají východní gangy

Lupiči z Vyborgu i „Růžoví panteři“řádí v Praze, kradené šperky jdou ke klientům v Asii

-

PRAHA Zmlácení a spoutaní prodavači a uloupené hodinky za miliony korun. Tak vypadal účet nájezdu gangu z ruského Vyborgu na luxusní prodejnu Hublot na Starém Městě loni v únoru. Tresty za loupež rozdal šestici mužů včera senát Městského soudu v Praze.

Alexej Lozečnikov stráví osm let za mřížemi, Vitalije Komarovské­ho tam čekají tři roky. Petr Odinokov byl odsouzen na šest let a Ma- rian Karlovas ke čtyřem rokům. Dva uprchlí obžalovaní, Andrej Istratov a Jurij Pučkov, si mají odpykat osmileté tresty. Členy bandy čeká vyhoštění z Česka na 5 až 10 let a uhrazení škody přes 12 milionů korun.

Šestice náležela ke středním a nižším „kádrům“dobře organizova­ného gangu. V pozadí akci řídili dva muži, jejichž identita dosud není zcela odkryta. „Přesné rozdělení rolí plánování a provedení úkolů při loupeži je vázáno na užší skupinu. Jen jeden její člen má přesné informace, ten náleží k vrcholu pyramidy,“vysvětlila soudkyně Monika Křikavová organizaci bandy.

Přepad obchodu v Široké ulici loni 23. února v poledne probíhal od počátku do konce jako dokonalá operace. „I opuštění místa činu a zametání stop bylo naplánovan­é, jasné a logické,“uvedla Křikavová.

Ke klíčovým mužům na lavici obžalovaný­ch podle verdiktu patřil Lozečnikov, proto také dostal osmiletý trest. Istratov a Pučkov doplatili na to, že uprchli a nemohli nabídnout svou verzi toho, co se stalo. U Komarovské­ho nejnižší trest soud uložil „za odměnu“: vystupoval jako spolupracu­jící obviněný a pomáhal ostatní usvědčit.

„Karlovas fungoval na nižší příčce pyramidy. Až pozdě pochopil, do čeho se dostal, a nedokázal z toho vycouvat,“vysvětlila soudkyně čtyřletý trest pro tohoto obžalované­ho.

Lupiči měli rozdělené role, Vitalij V řetězech Komarovski­j řídil auto, Lozečnikov akci řídil a hlídal. Do obchodu vstoupili nejprve Marian Karlovas s Jurijem Pučkovem a nechali si předvést kolekci hodinek.

Když do klenotnict­ví vstoupil Andrej Istratov, zákazníci se změnili v útočníky. „Karlovas napadl úderem pěstí do hlavy prodavače, kterého srazil ze židle na zem, zkroutil mu ruce za záda a spoutal mu je,“ Fakta Kořist s puncem luxusu

2016 2013 Carollinum

uvedla státní zástupkyně Ivona Horská.

Pučkov mezitím zkopal druhého muže za pultem, k ataku se přidal i Istratov. Také druhý prodavač skončil v poutech v zázemí obchodu. Prodejnu útočníci vyrabovali, z vitrín zmizely špičkové chronometr­y za více než 13 milionů korun.

Nájezd trval necelou čtvrthodin­u, gang použil při operaci tři auta a taxík. V jednom voze zmizely klenoty do Německa.

Luxusní obchody v centru lákají gangy z někdejšího Sovětského svazu. Loupeže mají podobný rukopis. Velcí šéfové v pozadí na místo činu posílají „malé ryby“. Do Prahy komando přijíždí na pár hodin a po akci mizí i s lupem.

Například prodavač hodinek Girard-Perregaux na Staroměsts­kém náměstí čelil útoku 7. ledna 2013. Lupič vytáhl nůž a chytil prodavače pod krkem. Pak oběť se společníke­m kopanci a pěstmi nahnali do zadní místnosti, kde ji spoutali. Z pultu vzali osmery hodinky za 1,6 milionu korun a zmizeli.

Justici unikali Alexej Skorin a Denis Sevostjano­v dva roky. Oba náleželi k nižším „kádrům“gangu, na loupež je najali neznámí muži. Skorina kriminálka objevila ve finské věznici, kde seděl za přepadení obchodu s kožešinami. Městský soud poslal Skorina do vězení na osm let, parťák vyfasoval o půl roku méně.

Pestrou paletu deliktů, loupeží i krádeží přisuzoval žalobce členům gangu z gruzínskéh­o Kutaisi, bratrům Zuratu a Revadzi Khatchapur­idze. Revadze měl i bouřlivou minulost, v Itálii mu při atentátu život zachránila neprůstřel­ná vesta, ve Francii získal azyl na základě padělaných bulharskýc­h dokumentů, za byznysem zajížděl i za Pyreneje.

Jejich terčem se roku 2012 stalo vysočanské klenotnict­ví. „Odnesli pětasedmde­sát plat s vyskládaný­mi šperky za 7,2 milionu korun a další artefakty za 2,2 milionu korun,“uvedl žalobce. V září 2012 se probourali skrz zeď do klenotnict­ví v Ječné ulici. Kromě toho vypáčili trezor v Kladně se zlatem za 963 tisíc korun. Městský soud v Praze je poslal na deset let za mříže.

V Praze podle kriminalis­tů operoval i mezinárodn­í gang „Růžových panterů“, který má na svědomí loupeže v Pařížské ulici.

Uloupené klenoty z většiny těchto přepadení skončily přes překupníky v Německu zpravidla za zlomek ceny u klientů v Asii.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia