Dnes Prague Edition

Na závěr přehlídky zažije Letní Letná hned čtyřnásobn­ý Kolaps

-

PRAHA Vedle všeobecně známého souboru Cirk La Putyka se u nás za poslední roky etablovalo podobně úspěšné novocirkus­ové uskupení. Losers Cirque Company přicházejí s novinkou vždy v rámci pražské Letní Letné. Po vydařených Walls & Handbags, kde okouzlili akrobacií na dřevěných lavicích, a loňských Beach boy(s) letos v samém závěru festivalu chystají Kolaps.

Název naznačuje, o čem bude novinka akrobatick­é party okolo Petra Horníčka vyprávět. „Zní to docela dost negativně, ale přistupuje­me k tomu z několika hledisek. Jednak tu máme kolaps jako životní zhroucení, tedy situaci, která vás smete. Dále však i kolaps pozitivní – když se něco zhroutí, nastane určité vyčištění, které vás posune v životě dál. Pak máme ještě rutinní kolaps, který se v životě neustále opakuje a člověk se z toho nepoučí,“vysvětluje ústřední postava souboru.

Po loňském dovádění na pláži tak Loseři přicházejí s vážnější tematikou. „Představen­í vykresluje koloběh života od narození po smrt. Obsahuje pozitivní i negativní obrazy. Ale není to depka, prostě život. Co lidé běžně prožívají, ztvárňujem­e pohybově,“popisuje Horníček. Diváci na scéně uvidí dvanáct akrobatů. „Různě pohazujeme s děvčaty, stavíme věže z lidských těl. Je to taková pohybová akrobacie propojená s tancem,“popisuje styl Losers, který se nazývá „hand-to-hand“, akrobatick­á gymnastika čili párová akrobacie. Režisérem je Tomsa Legierski, žák Jiřího Havelky; oba s Losers pracovali už na loňské premiéře. Představen­í doplní tanec a hlavně živá hudba. „Snažili jsme se inovativně přistupova­t k výpravě, používáme efektová světla a navíc animace, což je také novinka pro naše představen­í,“láká Horníček.

Kolaps má na Letní Letné premiéru příští čtvrtek, v rámci festivalu se tedy diváci dočkají pouhých tří repríz. Loseři by totiž novinku rádi uváděli už ve svém vlastním prostoru, který nyní chystají v rámci holešovick­ého Vnitrobloc­ku.

„Co se naší scény týče, řešíme nyní různé technické a byrokratic­ké věci. Tam pak budeme Kolaps hrát, ale doufám, že na podzim domluvíme ještě nějakou reprízu jinde. Kolaps je ovšem trochu náročnější na prostor, potřebujem­e výšku šest nebo sedm metrů, což bývá v Praze problém,“dodává Horníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia