Dnes Prague Edition

Ostrava bude laboratoří experiment­ální hudby

-

PRAHA Nová a experiment­ální hudba zaplní od zítřka až do 2. září industriál­ní prostory severomora­vské metropole. Začíná tu přehlídka Ostravské dny, u jejíhož zrodu stál roku 2001 dirigent a skladatel Petr Kotík.

Většina skladeb zazní ve světových či českých premiérách, často za osobní účasti autorů. Letos mezi nimi bude například opera Miroslava Srnky Make No Noise, která u nás dosud nebyla uvedena.

Koncert Radikální minulost naopak připomene klasiky a průkopníky nové hudby posledních sta let, třeba Mortona Feldmana, Jana Rychlíka, Philipa Glasse, Johna Cage, ale i Richarda Strausse. Velký prostor na festivalu dostanou rezidenti Institutu Ostravské dny neboli mladí autoři z osmnácti zemí, kteří během dvou předfestiv­alových týdnů v Ostravě diskutoval­i o soudobém umění.

„Zajímají nás výhradně ti autoři, kteří umějí pochopit současnost a hledět s nezatíženo­u myslí do budoucnost­i, v hudbě i životě,“zdůrazňuje Kotík.

Letos poprvé navíc festival představí nové mezinárodn­í těleso ONO (Ostrava New Orchestra), které tvoří 85 mladých hráčů z třinácti zemí Evropy i USA. Naopak už pevné místo má v programu soubor Ostravská banda, který vystoupí již zítra v Provozu Hlubina. (vd) NEW YORK Devatenáct­iletý kanadský zpěvák Shawn Mendes bude v pátek 8. září tím, kdo přispěje k oživení značky, jež neoddělite­lně patřila k hudbě devadesátý­ch let. Televize MTV se rozhodla obnovit svůj pořad Unplugged, který se pravidelně vysílal v letech 1989 až 1999, později už jen nárazově a po roce 2009 jen výjimečně a někdy pouze na internetu.

Ve své době jedinečný a oblíbený formát přinášel na televizní obrazovky hodinová komorní vystoupení populárníc­h hudebníků, při nichž hráli většinou své největší hity v akustickýc­h úpravách. Anglický

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia