Dnes Prague Edition

Reprezenta­ce (zatím) bez Schicka. Zato s Klimentem

-

Složit teď silný tým? Jsou to patálie. A navrch dorazí mistři světa, což je dvoj-, troj-, čtyřaž pětinásobn­á potíž.

Jak asi nastoupí fotbalová reprezenta­ce 1. září proti Německu?

Chtěla důvěřovat Patriku Schickovi, jenže mladý útočník celé léto nevěděl, kudy se vydá dál.

Neprošel zdravotní prohlídkou v Juventusu Turín, se zpožděním nastoupil do přípravy Sampdorie Janov a pořád se nevyřešilo, za koho bude hrát od nové sezony.

Může se stát druhým nejdražším hráčem české historie, stačí podpis smlouvy. Ale kde?

Že by v bohaté Paříži, kde by bojoval o místo v útoku s Brazilcem Neymarem, nejdražším hráčem dějin?

Nebo v ambiciózní­m AS Řím, který by chtěl ukončit hegemonii Juventusu v italské lize?

A co takhle Inter Milán, který měl eminentní zájem už před měsícem?

Vyloučené není ani to, že by Schick znovu rozehrál sezonu v Sampdorii, za kterou během uplynulého roku nastřílel jedenáct ligových gólů a udělal si velké jméno.

„Patrik mi říkal, že se ještě necítí plnohodnot­ně připravený. Ale víkend by mohl něco změnit,“zadoufal reprezenta­ční trenér Karel Jarolím. A přidal další přání: „Chtěl bych, aby se stal oporou áčka a abychom na každém srazu tyhle problémy nemuseli řešit.“

Teď je řešit musí a řeší je překvapivě. Schicka zatím do nominace nenapsal a místo něj poprvé povolal pozapomenu­tého útočníka Klimenta, který se v úvodu sezony blýskl v Bröndby Kodaň: šest zápasů, dva Tudy? góly, čtyři přihrávky a ocenění pro hráče měsíce dánské ligy.

Oživí vzpomínky na Euro jedenadvac­ítek před dvěma lety, kde se stal díky hattricku proti Srbům nejlepším střelcem turnaje?

Pokud dostane šanci proti Němcům a Severnímu Irsku, se kterými národní tým hraje o tři dny později, čeká ho mimořádně těžká zkouška. Stejně jako dalšího nováčka, slávistick­ého obránce Bořila.

Jarolím překvapil, když v nominaci vynechal kapitána Sivoka i jeho stoperskéh­o parťáka Brabce. Ti přitom vedle sebe odkopali poslední kvalifikač­ní zápas v Norsku.

„Sivok se zatím necítí připravený. U Brabce jsme si udělali analýzu posledních zápasů v reprezenta­ci a nebylo to úplně nejlepší,“vysvětlil kouč s tím, že osmnáctičl­ennou nominaci ještě do konce týdne doplní o čtyři až pět jmen.

Pevná obrana, to by měl být v obou utkáních základ. S Němci, považovaný­mi za nejsilnějš­í tým světa, může těžko Česko rozehrát otevřenou partii.

A klopýtnout v Severním Irsku? To by byl konec nadějí na postup, který už nyní vypadá složitě: ideálně by Češi potřeboval­i všechno vyhrát a věřit, že Irům se to nepovede. Těžká práce, viďte?

Nominace Kdo může hrát v kvalifikac­i MS s Německem (1. září v Praze) a v Severním Irsku (4. září) Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta), Jiří Pavlenka (Brémy). Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jan Bořil (Slavia), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Filip Novák (Midtjyllan­d). Záložníci: Tomáš Souček (Slavia), Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jakub Jankto (Udine), Jan Kopic (Plzeň), Jaromír Zmrhal (Slavia), Ladislav Krejčí (Boloňa). Útočníci: Jan Kliment (Bröndby Kodaň), Michael Krmenčík (Plzeň).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia