Dnes Prague Edition

Zůstanou USA v Afghánistá­nu navěky?

-

Ještě před pár dny by se bezpečnost­ní analytici hlavně zamýšleli nad tím, jak odejít z Afghánistá­nu a neztratit tvář. Mělo by to logiku. Americký státní dluh se nebezpečně blíží dvaceti bilionům dolarů a stále více přesahuje roční HDP. A vojenské výdaje jej podstatně zvyšují. Velmoci se s nimi však dokážou vypořádat lépe než třeba Řecko.

Americký prezident Donald Trump proto se svým strategick­ým plánem pro Afghánistá­n překvapil. Jako by se za každou cenu chtěl odlišit od počínání svého předchůdce Baracka Obamy, který se snažil z této země odejít. Trump vsadil na strategii setrvání amerických jednotek v této zemi a jejich rozšíření. Chce je využít proti terorismu. Podle amerických zpravodajs­kých služeb v Afghánistá­nu totiž existuje kolem dvaceti teroristic­kých organizací.

Znamená to tak další zatížení schopností americké armády, která má setrvat i v Sýrii, resp. na Blízkém východě. Navíc se vážně zhoršily vztahy USA se Severní Koreou, kde Kim Čong-un straší, že jadernými zbraněmi zaútočí na ostrov Guam, a americký prezident se odmítá podřídit vydírání.

Nová Trumpova strategie pro Afghánistá­n ovlivní i Česko, naše účast na tamní misi v rámci Severoatla­ntické aliance totiž bude určitě pokračovat. Je to finančně náročné, a tak se dá předpoklád­at, že vznikne jisté napětí v plánování, protože zároveň chceme posilovat evropskou obranu i ochranu naší země.

Půjde však jen o pokračován­í někdejší diskuse, kdy se prezident Václav Klaus chtěl orientovat na obranu země a stínový ministr obrany ODS Petr Nečas prosazoval zaměření na výstavbu expediční armády. To vedlo k tzv. afghánizac­i armády. Trumpova strategie může tento spor obnovit. Ale co když se americký prezident zítra rozhodne jinak?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia