Dnes Prague Edition

Největší kůrovcová katastrofa v historii

Vichřice a sucho. Pro kůrovce ideální, pro české lesy katastrofa. Počet stromů napadených hmyzem se za tři roky ztrojnásob­il.

- Václav Janouš reportér MF DNES

ŠUMAVA Čtyři miliony stromů po celé republice uschnou letos kvůli kůrovci. Lesníci mluví o nejhorší kalamitě v historii. „Situace je kritická, ani na Šumavě v letech 1868 až 1878 nebyla taková gradace,“říká Petr Zahradník z Lesní ochranné služby při Výzkumném ústavu lesního hospodářst­ví.

Při roční těžbě 16 milionů kubíků dříví v celé zemi je to zhruba čtvrtina produkce. Loni bylo napadeno kůrovcem o milion stromů méně, v roce 2015 celkem 1,5 milionu.

Situace se bude dál zhoršovat i kvůli nedávným vichřicím, které vyvrátily či polámaly stovky tisíc kubíků dříví. Pro kůrovce je tak připravené „žrádlo“a bude se rychle množit.

Lesníci se proto snaží dříví z lesů co nejdříve vyvézt a zpracovat. Například podniku Vojenské lesy a statky vichřice poničila sto tisíc kubíků dříví. Nejvíc postižený je vojenský újezd Boletice na Šumavě. „Převážně jde o smrkové dříví, ale leží i mnoho listnatého. Do některých lokalit bylo složité se vůbec dostat,“popisuje ředitel hornopláns­ké divize podniku Petr Král.

Vedení firmy hraje o čas zejména ve druhém největším vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. „V Libavé spadlo 40 tisíc kubíků, a navíc tam lesy už deset let trpí srážkovým deficitem a dochází tak k jejich masovému rozpadu, protože do nich nalétává ve velkém kůrovec,“říká mluvčí vojenských lesů Jan Sotona. Přes sto tisíc metrů krychlovýc­h dříví leží také státnímu podniku Lesy ČR. Škodu lesníci odhadují na 25 milionů korun. Polámané stromy jsou nejvíce v Olomouckém kraji v okolí Šternberka a Mohelnice, západně od Brna, na východě Čech na Náchodsku a Trutnovsku nebo v okolí Liberce. „Vzniknou velké holiny a hlavní vliv bude mít kůrovcová kalamita na zalesňován­í. Lesníci už budou více vysazovat dub, buk a další listnáče místo souvislých monokultur smrku,“předpovídá Petr Zahradník.

Špatné zprávy pro dřevozprac­ující průmysl přicházejí z rakouského a německého příhraničí. Jen v Bavorsku hlásí lesníci, že mají polámaný až milion kubíků dříví. „Německo a Rakousko jsou pro středoevro­pský trh klíčové. Ročně vyváží Česko tři miliony kubíků dříví právě do těchto zemí, a když tam bude přetlak dříví, bude to pro české pily problém. Obzvlášť když kalamita přišla v nejhorší možné době, kdy tradičně bývá s lýkožroute­m nejhorší situace,“vysvětluje předseda Společenst­va dřevozprac­ujících podniků Petr Pražan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia