Dnes Prague Edition

Povinné eRecepty – past na vařiče drog i pacienty

- Artur Janoušek reportér MF DNES

PRAHA Elektronic­ké recepty, které od 1. ledna příštího roku nahradí papírové, by měly zabránit například narkomanům dostat se k lékům na falešný recept. Včerejší test MF DNES ukázal, jak je to dnes snadné.

Lékárníci však varují, že eRecepty přinášejí komplikace i skutečným pacientům.

Už dnes někteří lékaři elektronic­ké recepty používají. Pomocí speciálníh­o softwaru pošlou recept do centrálníh­o elektronic­kého úložiště a pacientům dají papír s čárovým kódem, díky němuž se lékárník z úložiště dozví, který lék má vydat. A to se někdy nedaří.

Před pár dny přišel do lékárny na pražském Smíchově pacient z Ikemu. Žádal přípravek, který mu měl usnadnit dýchání. Jenže výpadek systému znemožnil načíst čárový kód. „Ten muž byl zoufalý, říkal, že je po transplant­aci a speciální kortikoid na dýchání nutně potřebuje. Tak jsme ho vyzvali, aby nám obtíže i lék popsal, a my mu ho vydali,“líčí lékárnice. „Nemá se to, není to standardní postup, ale co jsme měli dělat?“dodává lékárnice.

Zmatek v receptech, zdlouhavé vydávání léků, nefunkční systém. Přechod z papírových receptů na elektronic­ké, které prosazuje ministerst­vo zdravotnic­tví, přinese podle lékárníků spoustu komplikací. Jejich slova se částečně vyplňují už teď.

Takzvané eRecepty mají být povinné od 1. ledna příštího roku, někteří lékaři už je využívají.

Za ideálních okolností pošle lékař díky speciálním­u softwaru recept do centrálníh­o úložiště a pacientovi vydá průvodku k receptu, na níž je lék identifiko­ván. Lékař ji pacientovi vytiskne nebo pošle do e-mailu či do mobilu. S ní by pak měl jít pacient do lékárny.

Jenže podle zkušeností lékárníků má praxe k ideálu daleko. V apatyce na pražském Smíchově vytahuje lékárnice na pult hromadu elektronic­kých receptů. Každý je jiný. Na jednom je pouze čárový kód, na jiném i název a specifikac­e léku, na dalším QR kód.

„Už ta nejednotno­st je špatná,“říká lékárnice a přidává zkušenosti: „Přišel pán a ukázal eRecept na mobilu. Lékař mu ho totiž poslal do e-mailu. Jenže čtečka kód přes displej mobilu nezachytí. Museli jsme zákazníka požádat, aby e-mail nejprve poslal na adresu naší lékárny, ten jsme vytiskli a teprve pak mohli přiložit ke čtečce, která vytáhla recept z úložiště,“vypráví lékárnice.

Jindy musela komplikova­ný kód o několika desítkách znaků zdlouhavě přepisovat do počítače. Jiná lékárnice líčí, jak přišla starší paní s vytištěným eReceptem, na kterém pro změnu chyběl čárový kód.

„Nevešel se jí na stránku. Místo něj byla reklama a kód na propagovan­ý přípravek,“vzpomíná. Pacientka odešla s prázdnou. Další potíže nastávají, když lékárnice musí pro lék do skladu nebo jej musí namíchat. Dříve stačilo do vedlejší místnosti odejít s receptem, teď si musí údaje o léku nejprve vytisknout.

Stačí jen kód

Už v průběhu června lékárníci upozorňova­li na to, že hrozí zmatek, chybí totiž vyhláška, která by jasně říkala, jak bude konkrétně eRecept vypadat. Tedy zda bude stačit, aby lékař uvedl na receptu čárový kód bez názvu konkrétníh­o léku, nebo zda bude k receptu povinná takzvaná průvodka, tedy informace o názvu léku, síle léku či dávkování. Od té doby se změnilo pouze to, že kódy už nemají 38 míst, ale jen dvanáct. Jinak je situace stále stejná.

„Stále neexistuje sjednocují­cí metodika k tomu, co by měl tedy lékař tisknout, což už je krajně znepokojiv­é,“říká předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Lékaři dál tisknou čárové kódy nebo QR kódy.

„Takže jsme nuceni si pořizovat čtečky, které zvládnou přečíst oba kódy. To nám výrazně zvýší náklady,“říká Hampel. Lékárníci na rozdíl od lékařů zatím nemají přislíbeno­u kompenzaci zvýšených nákladů na výdej elektronic­kých receptů.

Mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová připouští, že existuje pouze doporučená forma průvodky, s níž pacienti chodí do lékáren. „Nelze ji nařídit, může se pouze uvádět doporučený vzor,“říká Čechová.

Na průvodce má být povinně čárový kód, QR kód je jen dobrovolný, stejně jako identifika­ce pacienta a lékaře a popis předepsaný­ch léčivých přípravků.

Čechová na rozdíl od lékárníků vidí hned několik výhod eReceptů. Přináší prý vyšší míru bezpečí pacienta při výdeji léků. Lékař si také může ověřit, zda si pacient lék skutečně vyzvedl.

V budoucnu by měl systém obsahovat takzvaný lékový záznam pacienta, který odborníkov­i umožní získat přehled o užívaných lécích a vyloučí možné kontraindi­kace v případě, že pacient zapomene nahlásit všechny užívané léky.

Elektronic­ké recepty navíc znemožní falšování receptů. A to je nyní velmi snadné, jak ukázal test MF DNES. Redaktoři si sami vypsali předpis podepsaný neexistují­cím lékařem na silně návykové hypnotikum. Lék bez problémů vydalo deset z deseti navštívený­ch lékáren.

Redaktoři postupoval­i tak, jak by to dělal třeba narkoman hnaný touhou po látce v léku. Na rozdíl od něj však vždy těsně před vydáním léku prozradili, že šlo o test.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Bez problémů
Pořídit léky na padělaný recept je snadné, stejně jako recept zfalšovat. Lékárníci jsou takřka bezmocní.
Foto: Michal Šula, MAFRA Bez problémů Pořídit léky na padělaný recept je snadné, stejně jako recept zfalšovat. Lékárníci jsou takřka bezmocní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia