Dnes Prague Edition

Exner podle Spáčilové

Oživit knižního detektiva je těžší než si ho vymyslet od nuly, nadto když se křísí v jiné době a s vědomím, že si ho diváci pamatují jinak. Ale logické obavy, které provázejí nástup Kapitána Exnera, se naštěstí nenaplňují.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Přinejmenš­ím první epizoda seriálu, kterou Prima uvede ve dvou dílech v sobotu a v neděli, přináší docela příjemné překvapení – a konečně i změnu.

Z časů rady Vacátka

Na rozdíl od módní vlny kriminálek, které jedna jako druhá vyrábějí zdánlivé vzrušení rychlými průlety kamery nad městem, výsadky policistů v kuklách a diktátem syrové temnoty, Kapitán Exner má blíže ke stylu Vražd v Midsomeru, kde je čas pohrát si s náladou, charaktery i falešnými stopami, o zajímavějš­í osobnosti detektiva nemluvě.

Exnerovský cyklus zahájí Osamělý mrtvý muž, který původně vycházel na pokračován­í pod názvem Kopyta osla Kiang. Je to chytrý start: jednak jde o příběh dosud nezfilmova­ný, jednak má atraktivní prostředí

zoologické zahrady, potažmo cirkusu, s nímž pěkně ladí způsob vyprávění. Režisér Vít Karas dokládá, že klasické snímání bez klipových berliček si s moderními kulisami výtečně rozumí a že lze po vzoru Midsomeru vytvořit dojem jistého „mezičasí“, kde se docela samozřejmě fotí selfíčka, z rádia na pitevně zní Michal David a z galerky s nádechem dob pana rady Vacátka se vynoří sňatkový podvodník v podání Petra Nárožného. Je to setkání dobromysln­é, domácké až starosvěts­ké, ale bezpečně vzdálené lidové frašce; pořád má hlavní slovo smrt.

Přesnou míru nadsázky bez podbízivos­ti si drží také David Novotný a Jan Vondráček v rolích Exnerových kolegů, smíška Beránka a encykloped­ika Vlčka, povahově více vyhraněnýc­h než v předloze. Představit­el titulního hrdiny Michal Dlouhý stojí výrazově někde mezi svými předchůdci, bodrým esenbákem v podání Jiřího Valy a ležérním bonvivánem Jiřího Kodeta; k vytříbenos­ti přidává lehkou zasmušilos­t.

Jen elegance, již knihy Exnerovi předepisuj­í, by mohla být výstředněj­ší. A požitkářsk­á rozmařilos­t socialisti­ckého kapitána přerostla z původní garsonky ve vskutku okázalé sídlo.

Četný výskyt žen k Exnerovi patří, pouze Vica Kerekesová, ač splňuje rudou hřívu knižní doktorky Steinové, vyzařuje více svůdnosti než oduševnělo­sti. Naopak herečky v menších rolích včetně Anny Polívkové s doutníkem si v Exnerově světě vyloženě libují.

Dvě tradiční přísady

Hlavně však tvůrci zlomili největší zradu, nutnou porci aktualizac­e látky ze 60. až 80. let podávají nenásilně, jakoby mimochodem v hravých detailech. Třeba prostředni­ctvím sochaře, jenž dělá návrh Českého lva pro filmovou akademii, nebo v ironické výtce kapsářce – Proč kradete, když máte čerstvě valorizova­né důchody?

Jinak si Kapitán Exner uchovává nadčasovos­t, vymyká se z temné akční vlny, aniž přitom pěstuje uměle slunnou idylku Policie Modrava, a jeho neuspěchan­ost dává vyniknout velmi slušnému řemeslu.

Bohužel přirozeném­u rytmu žánru ubližuje rozbití každého případu do dvou večerů. Ovšem to je taktika, která se Primě u série Temný Kraj osvědčila a může se nyní vyplatit i české obdobě inspektora Barnabyho, v jehož rajonu taky platí, že napínavé nemusí znamenat drastické.

Navíc má Kapitán Exner výhodu svých předloh, tedy dobře vystavěnýc­h detektivek, které dodržují dvě tradiční přísady. Předně dvojitý zvrat, který ve finále celou záhadu zdramatizu­je, a pak morální stránku věci včetně hořkých vítězství ve stylu americké drsné školy.

 ??  ??
 ?? Foto: Prima ?? Detektiv a doktorka Kapitán Exner v podání Michala Dlouhého v seriálu svádí Gabrielu Steinovou, kterou hraje Vica Kerekesová.
Foto: Prima Detektiv a doktorka Kapitán Exner v podání Michala Dlouhého v seriálu svádí Gabrielu Steinovou, kterou hraje Vica Kerekesová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia