Dnes Prague Edition

Plzeň „vykopala“Evropu

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Už doma to nebyla zrovna bezstarost­ná jízda, spíš trápení se šťastným koncem. A odveta na Kypru? O nic lepší, naopak.

Na dvojzápase s AEK Larnaka najde fotbalová Plzeň zřejmě jediné, zato podstatné pozitivum: po remíze 0:0 splnila cíl a do Evropské ligy byť s potížemi proklouzla.

„Nevím, jestli jsme byli lepší. Larnaka hrála velice dobře u nás i doma,“přiznal kouč Pavel Vrba. „Takhle v Evropě hrát nemůžeme,“ví kapitán Roman Hubník.

Dnes ve 13 hodin se Plzeň dozví soupeře a při losu bude v prvním koši vedle Arsenalu, AC Milán, Lyonu, Villarreal­u nebo Lazia Řím.

Místo mezi nejvýš nasazenými si vysloužila tím, jak v Evropě válela před čtyřmi pěti lety tyhle výsledky se ještě při výpočtu koeficient­u berou v potaz. Okusila skupinu Ligy mistrů, dvakrát se dostala až do osmifinále Evropské ligy.

Některá jména z té doby zůstala, jiná se vrátila, včetně trenéra Vrby,

ale zatím je to jiná Plzeň než tehdy. Její včerejší výkon hodně připomínal představen­í APOEL Nikósie ve středečním boji o Ligu mistrů proti Slavii. Také Plzeň měla nahráno a soustředil­a se na jediný úkol: bránit. Dopředu toho předvedla málo, o útočení snad ani neměla zájem. Většinou nakopávala, betonovala, kouskovala hru.

O lecčems svědčí, že brankář Hruška dostal už pět minut po poločase žlutou kartu za zdržování, chvíli po něm rozhodčí za stejný prohřešek napomínal i Zemana.

Bylo třeba se Larnaky, druhého týmu kyperské ligy, tolik bát? Vždyť na první pohled vypadala spíš jako soubor odložených veteránů. Španělský trenér Idiákez poskládal sestavu z osmi krajanů, na hřiště poslal hned devět třicátníků a nejmladším­u hráči, obránci Truyolsovi, bylo sedmadvace­t.

Přesto měli hosté problémy stačit

tempu, které Larnaka nasadila. Už doma český tým občas nestíhal a vítězství 3:1 uhrál díky tomu, že hosté neproměnil­i několik tutovek.

Klid v zakončení jim chyběl i na Kypru, jinak by museli Viktorii za ospalý výkon potrestat. Český vicemistr znovu nepříjemně překvapil dírami v obraně, zase chybovali i zkušení: třeba stoper Hubník se před pauzou nechal ve vápně lehce obejít a pustil Taulemesse­ho samotného před gólmana Hrušku.

Ten zachránil situaci – stejně jako několikrát předtím i potom. Možná se nečekalo, že si udrží místo mezi tyčemi i poté, co se uzdraví dlouholetá jednička Kozáčik, ale zatím kouč Vrba nemá důvod brankáře měnit. Z Kypru letí Plzeň s postupem hlavně díky Hruškovi, který měl v důležité chvíli i štěstí: deset minut před koncem napřáhl zpoza vápna Hevel a balon práskl do tyče.

Plzni jistě nepomohlo, že se zápas hrál nejdřív ze všech včerejších utkání play-off Evropské ligy, už od šesti hodin českého času. Na Kypru i v té době teploty sahaly k pětatřicet­i stupňům a zatímco domácí jsou zvyklí, hosty výheň potrápila.

I rozcvičova­t se museli v hale, takové bylo na stadionu, na který se z kabin vchází dlouhým tunelem, vedro. Plzeň chvílemi vypadala, jako by z ní vycuclo všechny síly.

„Někteří hráči pomalu ani nedošli do šatny,“přiznal Vrba po zápase. „Asi jsme v takovém počasí ještě nehráli.“Přesto Viktoria postup ubránila, se štěstím i díky zkušenoste­m. Zároveň ale potvrdila, že na začátku sezony není zábavná ani přesvědčiv­á.

Třeba se chytí v Evropské lize, kde bude mít český fotbal potřetí za sebou trojnásobn­é zastoupení: Spartu a Liberec tentokrát vymění Slavia se Zlínem.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pozadu David Limberský a spol. ve včerejší odvetě nepřesvědč­ili.
Foto: ČTK Pozadu David Limberský a spol. ve včerejší odvetě nepřesvědč­ili.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia