Dnes Prague Edition

Opilý zabil manželku a syna. Pustí ho z vězení

-

OPAVA Při řízení v opilosti loni v březnu havaroval a usmrtil manželku a šestiletéh­o syna. Teď se ho zastal Ústavní soud. Zrušil rozhodnutí, podle kterého měl řidič strávit čtyři roky za mřížemi. Přiklonil se k původní variantě domácího vězení, aby se muž mohl starat o mladšího syna, který nehodu přežil.

Večer před nehodou muž z Opavska popíjel s přáteli. Před cestou se cítil střízlivý, avšak na úzké cestě poblíž Skřipova na Opavsku nezvládl řízení, vyjel ze silnice a postupně narazil do dvou stromů a vůz se převrátil. Nehodu nepřežila manželka a starší syn, řidič nadýchal zhruba 1,5 promile alkoholu.

Okresní soud v Opavě muži uložil vedle povinnosti zaplatit vysoké odškodné rodině manželky také dvouleté domácí vězení. To se vztahovalo na jeho veškerý volný čas mimo pracovní doby včetně víkendů a svátků. Soud zohlednil především to, že přeživší mladší, tříletý syn je od nehody na otce citově fixovaný víc než kdykoli dřív. „Kromě toho, že činu litoval a byl bezúhonný, se v jeho prospěch vyslovil také starosta obce, místní farnost, psycholog, a navíc mu odpustili rodiče a sestra manželky,“vysvětlil nyní soudce zpravodaj Ludvík David.

Státní zástupce však s rozhodnutí­m nebyl spokojen, a tak podal odvolání ke Krajskému soudu v Ostravě, který muže poslal na čtyři roky za mříže. Spáchaný čin je podle něj vysoce společensk­y škodlivý.

Ve čtvrtek se muže zastal Ústavní soud. „Považujeme za nešťastné, aby strávil čtyři roky ve vězení, když může většinu této doby pečovat o svého mladšího syna. Máme za to, že v tomto zcela výjimečném případě by měla trestní represe z části ustoupit důvěře, lidskosti, a především nejlepším zájmům dítěte,“doplnil David.

Odškodné a další dluhy bude muž splácet v podstatě celý život. „Chceme mu dát možnost, aby tak mohl činit,“vysvětlil soudce. Nyní je muž ve vězení a bude propuštěn. Případ se vrací ke krajskému soudu, který musí zohlednit právní názor Ústavního soudu.

Ten však nemá být závazný pro všechny podobné případy. (mav)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia