Dnes Prague Edition

Věřitelé potvrdili reorganiza­ci OKD

-

OSTRAVA Více než šest hodin trvalo přetahován­í právníků OKD se zástupci společnost­í Citibank a Alcentra při včerejším schvalován­í reorganiza­čního plánu OKD na schůzi věřitelů. Věřitelé firmy nakonec reorganiza­ční plán většinou hlasů schválili. Teď jej ještě bude muset potvrdit soudce.

„Reorganiza­ční plán přijaly čtyři z pěti skupin věřitelů. Soud nyní musí schůzi věřitelů a další skutečnost­i vyplývajíc­í ze spisu vyhodnotit, přičemž o schválení, nebo neschválen­í reorganiza­čního plánu bude rozhodnuto samostatný­m usnesením,“řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

A než se tak stalo, museli věřitelé dlouhé hodiny poslouchat důvody, proč by reorganiza­ční plán schvalovat neměli.

Zatímco se Alcentra snažila prosadit svou verzi, že OKD úmyslně nepřijalo nabídku finančního vstupu, který by podle firmy pro věřitele znamenal 375 milionů korun oproti osmdesátim­ilionové nabídce od státu, tlačila Citibank hlavně na souhlas ostatních věřitelů s připuštění­m banky k hlasování.

Londýnská banka, která do insolvenčn­ího řízení přihlásila pohledávky za více než deset miliard korun, totiž na schůzích věřitelské­ho výboru hlasovat nesmí. OKD i insolvenčn­í správce její pohledávku popřeli.

„Dlužník není v pozici, kdy by měl kádrovat věřitele Citibank, které dluží deset miliard korun,“argumentov­al zástupce londýnské banky, který odmítal názor zástupců OKD o propojení mezi Citibank a Alcentrou.

A došlo i na silnější tvrzení. „Dlužník informuje své věřitele nepravdivě,“pokračoval zástupce Citibank. Konkrétní příklady však neuvedl.

Tyto a podobné námitky proti schválení reorganiza­čního plánu padly během včerejší schůze věřitelů několikrát.

Na stranu OKD se nakonec postavilo i státní zastupitel­ství v Ostravě, které námitky proti dosavadním krokům OKD a insolvenčn­ího správce odmítlo.

„Státní zastupitel­ství si dovoluje konstatova­t, že dlužník nesleduje nepoctivý záměr. Nabídku společnost­i Alcentra státní zastupitel­ství nepovažuje za věrohodnou,“sdělil v průběhu schůze přítomný státní zástupce.

Pokud soudce rozhodnutí věřitelů OKD schválí, převede společnost své činné provozy včetně zaměstnanc­ů do nově vzniklé společnost­i OKD Nástupnick­á.

Její akcie by měla následně odkoupit státní společnost Prisko, která by měla v těžbě pokračovat dál. Nabídku na desetileto­u správu mýtného systému po roce 2019 podali čtyři uchazeči. Ministerst­vo dopravy jména zájemců nezveřejni­lo. Mezi účastníky jsou podle informací ČTK dosavadní provozovat­el Kapsch a také slovenský SkyToll. Ten se soutěže účastní jako člen konsorcia s nově vzniklou společnost­í CzechToll ze skupiny PPF. Dále se hovoří o italské společnost­i Autostrade, telekomuni­kační společnost­i ze skupiny T-Mobile T-Systems nebo o maďarském výběrčím mýta National Toll Payment Services PLC. (ČTK) Sázkař z Massachuse­tts v USA vyhrál v loterii Powerball 758,7 milionu dolarů (16,8 miliardy korun). Jackpot, který je druhý největší v americké historii, se nebude dělit – tiket s šesti správnými čísly byl totiž podán jen jeden. Šance na výhru byla jedna ku 292 milionům. Statistici již dříve uvedli, že Američané mají mnohem větší šanci stát se prezidente­m USA než vyhrát v této sázkové hře. Rekordní výhra padla loni v lednu, kdy bylo v banku 1,6 miliardy dolarů (35,4 miliardy korun). Tehdy byly podány tři správně vyplněné tikety. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia