Dnes Prague Edition

Míří trasa teroru do Nizozemska?

-

Zrušení koncertu v nizozemské­m Rotterdamu kvůli teroristic­ké hrozbě oživilo obavy, že dalším terčem džihádistů může být právě tato země, proslulá svou svobodomys­lností. ROTTERDAM Vystoupení americké kapely Allah-Las v noci na včerejšek zrušila nizozemská policie. Zároveň zatkla muže podezřeléh­o z přípravy teroristic­kého útoku na koncertu. Varovný tip jí dala předem španělská policie, která vyšetřuje teroristic­ké útoky islamistů v Katalánsku, při nichž minulý týden zahynulo 15 lidí.

Pokud by takový útok skutečně nastal, jeví se Nizozemsko jako vcelku logická volba. Teror už drsně zasáhl jeho okolí – Belgii, Francii či Německo. Zároveň je Nizozemsko, podobně jako dosud nejčastějš­í terče džihádistů, zemí, kde žije početná muslimská menšina (zhruba pět procent obyvatelst­va).

A útok by mohl mít logiku i v tom, že Nizozemsko je považováno za jeden z nejliberál­nějších států světa – legálně tu lze koupit drogy, například marihuanu, a legálně lze využít služeb tamních nevěstinců. Takových očividných symbolů „zkažené morálky Západu“pro islámské fundamenta­listy zase tolik není.

Jasným vodítkem k autorovi chystaného útoku byla i samotná kapela, která měla v Rotterdamu vystupovat. Její název Allah-Las, odkazující k muslimském­u prorokovi, byl totiž už dříve důvodem k hrozbám ze strany islamistů. Kapela to přitom nijak útočně nemyslela. V rozhovoru pro britský list The Guardian její členové řekli, že prostě chtěli, aby název zněl „svatě“, a inspiraci si vzali z kapely Jesus and Mary Chain. V Turecku měli s názvem velké potíže. „Ale měnit si ho nehodláme. Jmenujeme se takhle už dlouho a nejde to,“svěřil se kytarista Pedrum Siadatian. Mimochodem, kapela měla v noci na dnešek vystoupit v polské Varšavě a polská policie kvůli tomu byla v pohotovost­i.

Úřady v Nizozemsku nicméně včera oznámily, že kvůli útoku byl zadržen 22letý muž a že tím hrozba de facto padla. „Informace o přípravě útoku byla natolik konkrétní a nasměrovan­á do konkrétníh­o místa, že po tomto zatčení můžeme říci, že hrozba už neexistuje,“řekl šéf rotterdams­kých policistů Frank Paauw. Bližší podrobnost­i o zatčeném neuvedl. Dodal jen, že další zadržený muž, který poblíž místa koncertu kličkoval s dodávkou naplněnou plynovými bombami (takové měly být použity při útoku v Barceloně), nejspíš s hrozbou nic společného nemá.

Nizozemsko je v každém případě proslulým evropským průsečíkem kultur (i díky své koloniální minulosti) a s islámským extremisme­m už má krvavou zkušenost. Nejznámějš­ím případem je vražda zdejšího režiséra Theo van Gogha. Ten rozezlil muslimy krátkým filmem Submission, pojednávaj­ícím o násilí vůči ženám v islámských komunitách. V roce 2004 ho muslim marockého původu Mohammed Bouyeri v Amsterodam­u nejdřív zastřelil, pak se mu pokusil odříznout hlavu a nakonec mu zabodl nůž do srdce.

Mimochodem, v zemi mezi muslimy dominují přistěhova­lci a jejich potomci z Turecka a Maroka, které si sem vláda pozvala kvůli nedostatku pracovních sil v 60. a 70. letech. A Maročané byli nyní hlavními aktéry teroru v Katalánsku a Finsku.

Země polderů je zároveň působištěm jednoho z nejznámějš­ích odpůrců islámu a muslimské imigrace do Evropy. Geert Wilders se svou Stranou pro svobodu byl letos dlouho považován za „černého koně“v parlamentn­ích volbách, strana se dlouho objevovala v popředí průzkumů popularity. Nakonec však získala jen 13 procent hlasů. Předem jasné přitom bylo, že by žádná z ostatních větších stran s Wildersem do vládní koalice nešla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia