Dnes Prague Edition

Proč jsou Jakarťané nejlínější­mi chodci

-

JAKARTA Obyvatelé indonéské metropole Jakarty ujdou v průměru denně 3 513 kroků.

Jsou tak vůbec nejlínější­mi chodci na světě.

Toto pro Jakarťany nepříliš lichotivé prvenství vyplynulo z rozsáhlé studie Stanfordov­y univerzity. Její badatelé rozdali chytré telefony se speciální aplikací celkem 717 627 lidem ve 111 zemích planety a sledovali tak jejich pohybovou aktivitu během dne. Jejich primárním cílem bylo zjistit, jak to souvisí s obezitou v dané oblasti.

Nejzdatněj­šími chodci jsou podle statistik obyvatelé Hongkongu – ujdou průměrně 6 880 kroků denně. Následují Číňané (6 180 kroků) a Ukrajinci (6 107 kroků). První pětku pak doplňují Japonci a Rusové.

Proč se vlastně v Jakartě téměř nikomu nechce chodit?

„Necítím se při chůzi po městě bezpečně z celé řady důvodů,“vysvětlova­la pro Jakarta Journal čtyřiadvac­etiletá analytička trhů Dita Po chodníku Wahyunitov­á. „Chodníky jsou tu příšerné, popraskané a zvlněné, ne jako jinde ve světě, kde je mají široké, upravené a pouze pro pěší,“řekla. Procházku po desetimili­onové megapoli si ráda odpustí také kvůli páchnoucí povrchové kanalizaci, všude trčícím elektrický­m drátům a agresivním motocyklis­tům, kteří neberou na chodce sebemenší ohled.

Jiní si zase stěžovali na těžce znečištěné ovzduší, tropické vedro, nebo na všudypříto­mné kapsáře.

Přidejme, že pouze sedm procent z téměř šesti tisíc kilometrů městských ulic je opatřeno chodníky.

„Není pro mě velkým překvapení­m, že lidé v Jakartě chodí tak málo,“sdělil listu The New York Times Tim Althoff, německý doktorand v oboru informatik­y na Stanfordu, který vedl šestičlenn­ý studijní tým v Indonésii. „Na první pohled je zřejmé, jak by se to dalo změnit – opravit chodníky, vytlačit z nich motocyklis­ty, omezit znečištění,“dodal.

Zatím je pro Jakarťany běžné, že místo aby ušli 200 metrů, raději si vezmou rikšu nebo taxíka. Italská policie se střetla se zhruba stovkou uprchlíků na římském náměstí Piazza Indipenden­za. Na policisty házeli kamení, zápalné lahve a používali pepřový sprej. Policisté proti nim nasadili vodní děla. Dvě osoby byly zatčeny. Zásah vyvolal rozporné reakce. Převážně azylanti z Eritreje se v parku uprostřed náměstí utábořili poté, co byli vypovězeni z nedaleké budovy, kterou okupovali od roku 2013. Policie nutnost zásahu obhajuje tím, že odmítli alternativ­ní ubytování, které jim město nabídlo. (ČTK) Po rozsáhlém skalním sesuvu na východě Švýcarska se včera pohřešoval­o osm lidí. Nezvěstní Němci, Rakušané a Švýcaři se v době neštěstí nacházeli v údolí Val Bondasca v kantonu Graubünden. K sesuvu došlo ve středu na 3 369 metrů vysoké hoře Piz Cengalo, když se podle odhadů uvolnilo až čtyři miliony kubických metrů kamení a bahna. Masa se přehnala kolem obce Bondo, jejíž stovka obyvatel byla evakuována. V obci, která je vybavena poplašným systémem, nebyl nikdo zraněn. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia