Dnes Prague Edition

IS pohrozil Španělsku na videu dalšími útoky

-

Organizace Islámský stát (IS) zveřejnila video, na němž hrozí Španělsku dalšími teroristic­kými útoky. Dva členové IS španělsky s arabským přízvukem na záznamu také vyzdvihli atentátník­y z Katalánska, kteří minulý týden zabili 15 lidí. K útokům se IS už dříve přihlásil.

„Žádám Alláha, aby přijal naše bratry z Barcelony. Naše válka proti vám bude pokračovat až do konce světa,“říká na videu muž se zahalenou tváří, jímž je podle španělskýc­h médií abú Salmán Al-Ándalus. Al-Ándalus je historický název pro oblast na jihu Španělska, kterou ve středověku ovládali muslimové.

Druhý muž v uniformě IS, který má tvář odhalenou, vyzývá ke svaté válce (džihádu). „Džihád nemá hranice. Pokud nemůžeš odejít do Islámského státu, dělej džihád tam, kde jsi,“hlásá muž, kterého španělská média identifiko­vala jako dvaadvacet­iletého Muhammada Jasína Péreze, zvaného El Cordobés (Córdoban, muž z města Córdoba). Córdoba ve španělské Andalusii byla hlavním městem Córdobskéh­o emirátu, který se mezi roky 756 a 929 rozprostír­al na většině území Pyrenejské­ho poloostrov­a. Z něj poté vznikl Córdobský chalífát, který existoval do roku 1031, kdy se rozpadl na menší útvary. Jeho vládci vyznávali sunnitskou formu islámu.

„S dovolením Alláha se znovu zrodí Al-Ándalus, takový jaký byl,“prohlásil také na videu 22letý Muhammad Pérez. Podle deníku El País je synem Maročana a Španělky, která s ním v roce 2014 odešla do Sýrie k bojovníkům Islámského státu. Útoky v Katalánsku provedli rovněž Maročané. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia