Dnes Prague Edition

Břevno, či tříska? Co vadí a nevadí v oku bratrově?

-

Ne, opravdu jsem se k tomu už nechtěl vracet, to téma jsem jednou provždy uzavřel. Už proto, abych mu nedával větší váhu, než si zaslouží. Nedělal z komára velblouda. Ale to množství reakcí – přiznávám, spíše negativníc­h – mě překvapilo. Od čtenářů, kolegů novinářů, politiků. „Byl jsem na dovolené, až teď dočítám noviny. Co jste si s tím Honzou Farským udělali? Vždyť je to tak bezvadnej chlap?“volá mi ještě včera jeden poslanec. „Jasně, je to slušnej člověk, o to víc, že v sobě našel sílu se omluvit,“souhlasím. A za chvíli to e-mailem vysvětluji někomu dalšímu.

To bylo tak. Koncem července napsal tento list článek o poslanecké (ne)docházce. Vyšel z toho žebříček nechodičů v čele s jakýmsi poslancem ANO neznámého jména a v textu bylo uvedeno, že ministři, hlavně Babiš nebo Jurečka, si s největšími poslanecký­mi absentéry v ničem nezadají. Týž den František Cerha, poradce šéfa ODS, pověsil na Facebook odkaz na článek s komentářem, že se v MF DNES člověk nic nedozví o absencích Andreje Babiše. Jízlivě jsem zareagoval, že Cerha zase žere chrousty – a také se to z oficiálníc­h materiálů ODS nedozvíte. Poradce je stranický úředník, vem ho čert!

Stejný den si zhruba totéž pověsil na svou facebookov­ou zeď celostátní lídr hnutí STAN Jan Farský. Jak bylo řečeno – slušný chlap, bývalý starosta Semil, poslanec, který sedm let tepe všemožná šméčka a zlodějny, byl to on, kdo doslova vydupal ze země zákon o registru smluv. Jeho facebookov­ý status, založený na zjevné nepravdě, sklidil v předvolebn­ím zatmění rozumu aplaus – 961 lidí ho lajkovalo, 253 sdílelo. To už mě zamrzelo. Od něho speciálně.

Rozumějte – já nejsem žádný mladofronť­ácký ohař. Když jsem pracoval pro konkurenci, smál jsem se, že jsou to svazácké noviny. Ani dnes nejsem nekritický, ale kopu v jejich dresu – a dokud tomu tak bude, každý lživý plivanec na něm mi prostě vadí. Co plivanec, v tomto případě spíš plivaneček.

Zkrátím to. Pustil jsem se do jakési přetahovan­é, s Farským i Cerhou. S odhodláním táhnout ten spor po vzoru Catona staršího (ostatně soudím, že Kartágo...) nejméně do voleb. Znáte ty chvíle, z domova, z partnerský­ch vztahů, kdy se šprajcnete na poslední blbině a řeknete si – přes tohle nejede vlak! Dalo to zabrat, ale klobouk dolů – nakonec uznali a omluvili se, jak Farský, tak Cerha. A já oběma napsal, že si jejich omluvy vážím.

A proč tedy tu věc ještě znovu ohřívám? Kvůli rachotu, který vše doprovázel a se setrvačnos­tí ještě trochu doprovází. Zapojil se kdekdo: liberecký hejtman, pár poslanců, mluvčí STAN, režisér a dvojka z Farského kandidátky, bývalý Nečasův poradce, známí novináři... Převládají­cí argument? Absentér Babiš sice v článku zmíněn byl, ale mělo to být výrazněji, víc vpředu, měl být i na obrázku... Babiš ostatně určitě stojí i za mým útokem na Farského. A proč vlastně tepat slušňáka ze STAN za nepatrnou lež, proč radši nenapsat, že šéf ANO je zloděj, nebo aspoň podvodník? Znáte to – třísku v oku bratra vidíš, ale břevno ve svém nikoliv...

Ano, možná může mít člověk trochu tendenci, že mu víc vadí lež z úst slušňáka a starého skauta než od člověka, který byl komunista, předlistop­adový kádr v „pézetce“a porevolučn­í byznysový ranař. A který se v životě musel zákonitě dostat do mnoha situací, z nichž prostě nešlo vyjít úplně rovně. Babiš dnes rád bruslí na hraně i za hranou reality. Že ve veřejných vystoupení­ch opakovaně lhal, se usnesla v květnu Sněmovna. Větší váhu než politická deklarace však bude mít nezávislý soud, pokud k němu v kauze Čapí hnízdo dojde. Sezná-li pravomocně vinu, bude to břevno, které nepřehlédn­e Babiš ani nikdo jiný, na to vemte jed. Nemyslím si ale, že bychom, v očekávání břevna, měli do té doby mlčky přehlížet smršť třísek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia