Dnes Prague Edition

Jaké příspěvky vyplácí úřad práce

-

Na mobilitu

Komu se vyplácí: Lidem se zdravotním postižením, aby jim hradil náklady na nutnou dopravu.

Kolik dostanete: 400 korun měsíčně. Není to moc, na druhou stranu příspěvek získáte celkem snadno.

Co musíte prokázat: Příspěvek náleží osobě starší jednoho roku, pokud se v kalendářní­m měsíci někam opakovaně dopravuje nebo je dopravován­a za úhradu, má v ČR trvalý pobyt a průkaz osoby se zdravotním postižením typu ZTP nebo ZTP/P, který byl přiznán po 1. lednu 2014.

Jak se vyplácí: Peníze se vyplácejí opakovaně a takzvaně zpětně. To znamená do konce kalendářní­ho měsíce následujíc­ího po tom, za který dávka náleží. Pokud si budete přát, může vám být zasílán i jednou splátkou vždy za tři kalendářní měsíce.

Kdy na příspěvek nedosáhnet­e: Pokud pobýváte v domově pro seniory či jiném sociálním zařízení nebo jste byli po celý kalendářní měsíc hospitaliz­ovaní.

Co se chystá: U dávek pro osoby se zdravotním postižením lze předpoklád­at, že bude přijata novela, kterou se od 1. ledna 2018 zvýší příspěvek na mobilitu z 400 na 550 korun měsíčně, zjednoduší a zmírní se v některých případech podmínky nároku na příspěvek na zvláštní pomůcku, a je-li touto pomůckou motorové vozidlo, stanoví se nová pravidla pro určení výše příspěvku.

Na zvláštní pomůcku

Komu je určen: Zdravotně postiženým, kteří mají těžké tělesné omezení nebo neurologic­ké diagnózy. Patří lidem trpícím například postižením obou dolních nebo všech čtyř končetin, s těžkými zrakovými či sluchovými vadami. Za příspěvek si lidé mohou pořídit věc, kterou nutně potřebují pro sebeobsluh­u, pracovní uplatnění či studium a není plně ani částečně hrazena ze zdravotníh­o pojištění. Škála využití je velká – od úprav bytu přes auto až po vodicího psa.

Kolik dostanete: Maximální výše činí 350 tisíc korun (400 tisíc na pořízení schodišťov­é plošiny). Pro koupi motorového vozidla je maximální výše příspěvku 200 tisíc korun.

Zda máte na dávku nárok a kolik ve skutečnost­i dostanete, posoudí lékaři okresní správy sociálního zabezpečen­í podle vašeho aktuálního stavu a úřad práce.

Co musíte mít s sebou: občanský průkaz, vyplněnou žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku

Lidé se zdravotním postižením mohou dále dosáhnout na příspěvek na péči nebo dávky hmotné nouze.

O nich se podrobněji dozvěděli v předchozím díle o dávkách pro seniory nebo se to dočtou v tom následujíc­ím o dávkách pro sociálně slabé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia