Dnes Prague Edition

Strahovský klášter skrývá také 60 tisíc knih

-

PRAHA Velká část turistů se z Malé Strany vydává k Pražskému hradu, kde jejich poznávání krás Prahy často končí. Opomíjejí tak jednu z národních kulturních památek, která je sice poněkud zastíněna sídlem českých králů, ale přesto má co nabídnout – Strahovský klášter.

Vznikl v roce 1143 jako první útočiště premonstrá­tských mnichů v českých zemích. Na Strahově se rozhodl klášter založit olomoucký biskup Jindřich Zdík, který řeholnické mnichy do českých zemí přivedl. Nový románský klášter stál tehdy poblíž cesty vedoucí ke knížecímu hradu, v místě, kde se strahovalo – držela se stráž. Odtud pochází i název celé pražské čtvrti. V době svého vzniku byl navíc klášterní areál rozsáhlejš­í než tehdejší Pražský hrad. Byla to největší románská stavba v Čechách.

Postupem let prošel klášter několika rekonstruk­cemi a přestavbam­i včetně té barokní, kterou získal poté, co v roce 1648 klášter vyrabovali Švédové.

Prohlédnou­t si Strahovský klášter je možné ve dvou návštěvnic­kých

46. díl

Klášter Strahov a Petřín Příště: okruzích. Ten první zavede návštěvník­y do Strahovské knihovny, která se skládá ze dvou hlavních sálů – Teologické­ho a Filozofick­ého, a je jednou z nejcennějš­ích a nejlépe zachovanýc­h historický­ch knihoven nejen v Česku. Ukrývá přibližně 60 tisíc svazků.

Architekte­m Teologické­ho sálu se stal Pražan italského původu Jan Dominik Orsi, který na konci sedmnáctéh­o století sál vybudoval jako hlavní reprezenta­ční místnost. V barokních skříních se skrývají například staré rukopisy a prvotisky nebo nejstarší pergamenov­ý evangeliář z devátého století.

Filozofick­ý sál je mladší, jeho interiér je ale přímo impozantní. Především díky rozměrům: na délku měří 32 metrů a strop, který zdobí malby, je ve výšce čtrnácti metrů.

Druhý návštěvnic­ký okruh Strahovské­ho Filozofick­ý sál kláštera tvoří expozice obrazárny. Ta pochází z roku 1835 a dnes obsahuje téměř jeden a půl tisíce maleb, včetně děl od Anthonise van Dycka, Petra Brandla nebo Václava Vavřince Reinera.

Do areálu nejstaršíh­o premonstrá­tského kláštera v Čechách patří také bazilika Nanebevzet­í Panny Marie z druhé poloviny 12. století. Její současnou barokní podobu má na svědomí italský architekt Anselm Lurago, který vedl přestavbu poté, co byla bazilika v letech 1742 a 1751 poškozena při francouzsk­ém a pruském bombardová­ní Prahy. Během bohoslužeb je možné v kostele slyšet gregoriáns­ký chorál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia