Dnes Prague Edition

Sdílené bydlení za registraci

Ubytovatel­é přes Airbnb v Praze se budou povinně hlásit magistrátu. Zatím se ale neví kdy

-

PRAHA Sdílené bydlení, hlavně přes službu Airbnb, nabízí podle magistrátu ubytovatel­é na 11 až 14 tisících místech po Praze. I kvůli unikajícím financím chce město zavést jasná pravidla.

Pro někoho se jedná o přivýdělek, pro jiné jde o výnosný byznys. Třeba v centru Prahy, kde je nabídek nejvíce, zahraniční návštěvníc­i za noc nezřídka zaplatí i dva tisíce korun. Hlavnímu městu ale stále oblíbenějš­í forma podnikání přerůstá přes hlavu. Odhaduje, že kvůli sdílenému bydlení ročně přijde až o 120 milionů korun. Většina z ubytovatel­ů totiž za hosty neodvádí místní poplatek za rekreační pobyt. Pro srovnání: hoteliéři ročně odvedou městu za stejné poplatky asi 260 milionů korun.

Problém není jen, že metropole přichází o peníze. Prahu také trápí rostoucí nedostatek bytů, který šroubuje ceny nájmů. Na tom se zčásti podílí sdílené bydlení, které majitele láká víc. Z krátkodobé­ho pronájmu totiž plynou vyšší výdělky. K tomu se vylidňuje centrum města a stálé obyvatele nahrazují krátkodobě ubytovaní turisté.

Město tvrdí, že už má připravený návrh řešení, který chce co nejdříve uvést do praxe. „Chceme, aby všichni ubytovatel­é byli registrová­ni na živnostens­kém odboru města. Kdo to nebude respektova­t, dostane pokutu,“říká radní Prahy Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Kromě toho město připravuje regulace, kvůli kterým už majitelé nebudou moci krátkodobě nabízet své byty bez jakéhokoli­v omezení. Po vzoru jiných evropských měst připadá v úvahu například omezení poskytován­í ubytování pouze na nemovitost­i, které hostitel zároveň obývá, omezení na určitý počet dní v roce nebo na jedno období v roce, na vybranou část města či na stanovený počet hostů s ohledem na velikost nemovitost­i.

A Wolf už má jasno, které z nich by bylo údajně nejvhodněj­ší. „Mně se líbí časové omezení, kdy by bylo možné takto pronajímat byt třeba maximálně na sto dní v roce. Pravidla (Berlín, Barcelona). (Amsterdam, New York). (Barcelona, Amsterdam). (Amsterdam). by se však týkala pouze poskytovat­elů krátkodobé­ho ubytování, pokud by někdo pronajímal byt alespoň na půl roku, této povinnosti by se vyhnul,“vysvětluje radní.

Otázkou však zůstává, jestli si magistrát dokáže dodržování pravidel vymoci. Na to by měli dohlížet úředníci a kontroloři z živnostens­kého odboru, jejichž činnost by měla být intenzivně­jší. Wolf ale přiznává, že to bude zpočátku složité. V budoucnu by pak měla výrazně zjednoduši­t kontrolu povinná registrace ubytovatel­ů.

Nová pravidla mají být obsažena v nové vyhlášce, kterou by schválilo pražské zastupitel­stvo v polovině příštího roku. Podle Wolfa však právní oddělení magistrátu nyní zjišťuje, jestli to bude dostatečné opatření, nebo bude nutné přistoupit k legislativ­ní změně.

To by byl mnohem složitější a zdlouhavěj­ší proces. Praha by se musela domluvit s ministerst­vem pro místní rozvoj, které by bylo schopno novelu účinněji prosazovat. Resort místního rozvoje tuto variantu nevylučuje, sám je členem meziresort­ní pracovní skupiny Úřadu vlády, která se zabývá problemati­kou sdílené ekonomiky.

A ta má za úkol navrhnout postup, kterým by se stát řídil. Dosud však své závěry nezveřejni­la. „Vítáme stávající snahu magistrátu. Zájem zabývat se řešením daného tématu je společný, jako i nalezení nejvhodněj­šího řešení pro všechny dotčené strany,“dodává mluvčí ministerst­va Veronika Vároši.

Zdaleka ne tak vstřícný postoj zaujímají k plánům vedení magistrátu opoziční zastupitel­é z řad Pirátů. „Naprosto nejjednodu­šší by bylo, kdyby Airbnb poskytoval data státu a rovnou z částky strhnul výši poplatku, aniž by se někdo musel registrova­t k platbě poplatku,“navrhuje zastupitel Jakub Michálek.

Podle něj by stačilo změnit zákon o místních poplatcích tak, aby přenesenou poplatkovo­u povinnost měla přímo zprostředk­ující společnost nabízející byty v Česku. Majitelé bytů by se tak vyhnuli registraci i placení poplatků. Podle Wolfa Praha už s firmou Airbnb jednala. Ta se sice nebránila poplatky platit, svá data ale poskytovat odmítla. Z dohody tak záhy sešlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia