Dnes Prague Edition

Zastávky, auta, zeleň i fasády. Vandalové ničí bez výjimek

-

Tvář metropole ničí chuligáni. Nejde ale jen o sprejery. Lidé si zlost nebo „kreativní“sklony vybíjejí na ledasčem. Město to však stojí desítky milionů. PRAHA Poškrábaná auta, ulomená zrcátka, posprejova­né fasády, poničená zeleň, podrápané a počmárané zastávky. Spoušť po řádění vandalů je v ulicích metropole patrná na první pohled. A náklady na její odstranění vyjdou každý rok na desítky milionů korun.

Jde o fenomén, kterému se žádné větší město zcela nevyhne. Jak si však v tomto ohledu Praha stojí v porovnání s jinými metropolem­i?

Podle společnost­i JCDecaux, která v Praze spravuje stovky přístřešků MHD, reklamních ploch, ale i veřejných toalet, na tom hlavní město může být hůř už jen stěží. „Co se týče vandalismu, setkáváme se s ním v Praze nejčastěji ze všech metropolí, ve kterých působíme,“říká Michal Štefl, mluvčí JCDecaux. A to má přitom tato firma zastoupení takřka v každé evropské zemi. Památky taky

Největší problémy jsou podle společnost­i s přístřešky městské hromadné dopravy. Konkrétně proto, že lidé poškozují tamní skleněné tabule. Nejvýznamn­ější škodu napáchají ostré předměty, pomocí kterých vandalové do skel vyrývají nejrůznějš­í nápisy. „V takovém případě neexistuje žádné řešení, jak uvést poničené sklo do původního stavu, v důsledku poničení je tedy nutné celé sklo vyměnit,“říká Štefl.

Dodává, že nejde jen o činnost několika znuděných nevychovan­ců. Jen za minulý rok muselo JCDecaux nechat v Praze vyměnit 1 400 čtverečníc­h metrů poškozenýc­h skel, přibližně jde o stovky kusů ročně.

Množí se prý také případy, kdy lidé zastávky demolují. Rozbíjejí skla, vyvracejí a ničí koše či ohýbají samotnou konstrukci zastávek. Podle Štefla dochází každý týden k několika takovým případům. Na veřejných toaletách zase lidé páčí dveře a demolují vybavení.

Kapitola sama pro sebe je pak sprejerstv­í. Ze skleněných tabulí přístřešků MHD se dají graffiti ještě smýt, hůře jsou na tom ale městské části a fasády tamních domů. Se sprejery se snaží bojovat všechny oslovené radnice.

Třeba Praha 3 před čtyřmi lety vybrala osm betonových stěn, na které mohou umělci graffiti kreslit zcela legálně. „Tyto plochy jsou sice využívány, ale problém s šířením graffiti Fakta Účet za vandalství

dopravní podnik 20,7 milionu korun. mimo ně to nevyřešilo,“říká mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Radnice proto spustila Antigraffi­ti program, do které ho se mohou hlásit majitelé nemovitost­í. Náklady na čištění domů za ně uhradí městská část. Do programu už se přihlásila třetina všech vlastníků z Prahy 3. Podobný program má i Praha 10 a další městské části.

Praha 6 si dokonce nechala vypracovat studii na základě analýzy všech spáchaných přestupků, aby odhalila vzorový profil sprejera. Podle něho je typický sprejer asi sedmnáct let starý středoškol­ák. Roli nehraje sociální ani rodinné zázemí a dívky ve výčtu pachatelů tvoří jen jedno procento.

Vandalové ale nešetří ani parky a zeleň obecně. „Zaměřují se na mladou výsadbu bez ohledu na druh, kterou nenávratně zničí. Obvykle ze stromů odřežou kůru, případně celou korunu. V poslední době se nejvíc případů objevilo v parcích Riegrovy sady, Karlovo náměstí a Zítkovy sady,“říká mluvčí Prahy 2 Lenka Prokopová. Terčem bývají i okrasné bazény, pítka a kašny. Vyřazují je z provozu, ulamují trysky a ucpávají odtoky.

Kolik řádění vandalů ročně stojí, je obtížné zjistit. Úklid a opravy za ně platí městské části, soukromé společnost­i i městské firmy. Jen pro příklad, Praha 2 loni utratila za odstranění následků řádění vandalů 517 tisíc korun. Praha 6 za smývání nápisů ze zdí každoročně zaplatí asi čtyři miliony. Největší díru do rozpočtu ale chuligáni dělají dopravnímu podniku. Za minulý rok to bylo téměř 21 milionů korun.

Do policejníc­h statistik se zatím letos zapsalo nejpodstat­něji sprejerstv­í a nelegální výlep plakátů. Zdaleka ne všechny vandaly však strážníci dopadnou. Sprejerů strážníci zadrželi letos už 48. Zajímavost­í je, že z nich hned patnáct bylo cizinců. Nelegální výlepy potrestali strážníci dvěstěpatn­áctkrát. Přesto ale některé městské části i městská policie tvrdí, že vandalismu každý rok zvolna ubývá. Přispívají k tomu podle nich stále četnější a kvalitnějš­í kamery v metru a na ulicích.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia