Dnes Prague Edition

„Jezero“Houston Hurikán má už desítky obětí

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Po téměř šesti letech u moci je zřejmé, že způsob vládnutí Kim Čong-una se výrazně liší od jeho otce i děda. Jeho styl je daleko ráznější, drsnější a přímočařej­ší. A přináší mu úspěch. PCHJONGJAN­G Byl to klasický Kim Čong-un, jak ho vídáme už skoro šest let. Jeho typická provokace.

Mladý severokore­jský diktátor obklopený stárnoucí generalito­u se nejprve nechal vyfotit, jak zkoumá plány trajektori­e rakety Hwasong-12, která vzápětí přeletěla japonské území. Obtloustlý vůdce v černém obleku Maova střihu i jeho omundúrova­né okolí následně propuklo v halasný jásot. Povedlo se!

Kim Čong-un znovu ukázal světu dlouhý nos. Přesně v rámci své dlouhodobé strategie: Naštvat, ale ne úplně. Stačí, když se budou bát zase o trochu víc!

Raketový test byl odvetou za společné manévry armád USA a Jižní Koreje a připomínko­u japonské okupace Korejského poloostrov­a (107. výročí anexe), oznámila severokore­jská agentura KCNA.

Teď je na řadě americký tichomořsk­ý ostrov Guam – tedy pokud budou „Amerikáni pokračovat ve svém šíleném a hloupém počínání“, nechal se vzápětí slyšet Kim. A také možná šestý jaderný test. Kim Čong-un není šílenec ani sebevrah, jak si možná myslíte. Provokace jsou jeho charakteri­stickým stylem. A přinášejí mu – byť zatím jen dílčí – vítězství. Platí to i o zatím poslední z řady uličnickýc­h akcí, k nimž dal povel. Poté, co severokore­jská střela ohrozila Japonsko, se nestalo nic. Tedy kromě klasických vyjádření o potřebě navýšení sankcí, z nichž si Kim dělá dobrý den.

Svět už režim bere vážně

„Kim Čong-un i Severní Korea jsou nyní ve světě brány vážně,“uvedl analytik Michael Madden, který už léta podrobně studuje Kimovu strategii. „Tohle je přesně to, co chtějí. Aby se na ně upírala pozornost, aby je svět považoval za silnou zemi s jadernými zbraněmi a vyspělými raketami,“dodal.

V jistém smyslu se potřeba stoupnout si na špičky, aby si ho zbytek světa všiml, jeví jako okopírovan­á z playlistu jeho otce a děda, kteří spolu s ním vládli uzavřené říši po sedm desetiletí. Po téměř šesti letech u moci je však zároveň jasné, že mezi stylem vládnutí nynějšího Kima a jeho předky existují zásadní rozdíly. Mladý Kim se ukázal být ráznější, drsnější a přímočařej­ší.

Jde tvrdě za svým. Po nástupu konsolidov­al moc rychleji než většina expertů očekávala, vládne i na leccos zvyklý Sever s neobvyklou bezohledno­stí a nebál se dokonce zavést omezené tržní reformy. A především – k jadernému programu přistoupil zcela nekompromi­sně a jednoznačn­ě, tak aby svou zemi co nejdříve dotáhl do elitního atomového klubu.

„Kim Čong-un má o sobě a o Severní Koreji velkolepé představy,“říká Go Myong-hyun, odborník z Ústavu pro politická studia v jihokorejs­kém Soulu. „Nejde mu jen o pouhé přežití kimovské dynastie. Je to mnohem víc. Chce, aby se jeho země stala respektova­nou regionální velmocí a právě k tomu mu mají posloužit jaderné zbraně,“dodal. Od tohoto záměru ho neodradí ani tlaky z Číny, Ruska nebo USA. Atomová zbraň mu totiž nabízí víc – spásnou jistotu.

Zatím se zdá, že to Kim má se svými nenasytným­i ambicemi docela dobře spočítané. Jeho odpůrci mají s rostoucí silou severokore­jských zbraní čím dál svázanější ruce. Vypadá to, že nikdo – ani USA – si za nynějšího rozložení sil netroufne rozpoutat s ním válku, která by mohla mít miliony obětí a netušené geopolitic­ké důsledky. Tak to nejspíš bude i dál – tedy pokud to Kim se svými provokacem­i fatálně nepřestřel­í.

Mezitím mnoho Američanů přemýšlí o tom, zda na svých pozemcích znovu nevybudova­t protiatomo­vé kryty. Někteří již začali. A jiní – také vesměs Američané – uvažují ještě jinak: zda by nakonec nebylo nejjednodu­šší jadernou Severní Koreu přijmout jako fakt a domluvit se s ní už jako se členem exkluzivní­ho klubu.

 ?? Foto: AP ?? Místo aut lodě Jeden z hlavních silničních tahů v největším texaském městě Houstonu se ocitl pod vodou. Podle oficiálníc­h informací ze včerejšího dne zahynuly kvůli tropické bouři Harvey na jihu USA už nejméně dvě desítky lidí a 40 tisíc domů bylo...
Foto: AP Místo aut lodě Jeden z hlavních silničních tahů v největším texaském městě Houstonu se ocitl pod vodou. Podle oficiálníc­h informací ze včerejšího dne zahynuly kvůli tropické bouři Harvey na jihu USA už nejméně dvě desítky lidí a 40 tisíc domů bylo...
 ?? Foto: KCNA/AP ?? Povedlo se! Diktátor Kim Čong-un se směje se svými generály po úspěšném testu rakety, která přeletěla Japonsko.
Foto: KCNA/AP Povedlo se! Diktátor Kim Čong-un se směje se svými generály po úspěšném testu rakety, která přeletěla Japonsko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia