Dnes Prague Edition

Na tři strážníky zaútočilo v ghettu přes 50 lidí

-

Na jednom ze sociálně vyloučenýc­h sídlišť v Krupce na Teplicku to minulý pátek odpoledne žilo. Zdejší obyvatelé posedávali venku, popíjeli, vyhrávali na kytary, kolem pobíhaly děti. Nevázaná zábava probíhala až do chvíle, kdy hlídka strážníků chtěla zkontrolov­at totožnost jednoho z mužů. Na strážníky se sesypala celá ulice.

Trojice strážníků městské policie ten den po čtvrté hodině odpoledne projížděla sídlištěm Horní Maršov, které obývají z velké části chudí Romové. Zajeli i do ulice Dukelských hrdinů, kde si všimli opilého muže, který se potácel ulicí.

Požádali ho, aby jim ukázal občanku. Banální výzva vyvolala nečekaně ostrou reakci.

„Muž jim měl vyhrožovat násilím, v průběhu řešení situace navíc surově nakopl psa volně pobíhající­ho kolem. Když se trojice strážníků snažila agresivníh­o muže zadržet, srotilo se na místě několik desítek lidí, kteří jim měli znemožnit dokončit služební zákrok,“popsal Daniel Vítek, mluvčí teplické policie, která incident řeší.

Podle odhadů policie čelili tři strážníci přesile více než padesátky rozhněvaný­ch místních obyvatel. Ti se rozutekli až po příjezdu státní policie.

„Strážníci měli být v průběhu zákroku ze strany skupiny přítomných osob napadáni verbálními útoky a strkáním,“sdělil Vítek.

Opilému muži, kvůli němuž celé pozdvižení začalo, se mezitím podařilo strážníkům uniknout. Detaily události zjistila MF DNES.

Zda městští policisté utrpěli zranění, není jasné. Jejich nadřízení ani vedení města Krupka nechtějí totiž o události mluvit. Místo ředitele Jiřího Petráka reportérov­i MF DNES na vzkazy reagoval zastupitel města Rostislav Kadlec, který se omluvil s tím, že nebude sdělovat bližší podrobnost­i.

Jediné známé zranění utrpěla při incidentu nezletilá dívka. „Bližší okolnosti, za jakých k jejímu zranění došlo a kdo je způsobil, jsou předmětem dalšího prověřován­í,“řekl policejní mluvčí Vítek.

Podle informací MF DNES dívku udeřil jeden ze strážníků.

Stalo se to nejspíš omylem ve chvíli, kdy podle dostupných zpráv strážník prudkým pohybem vytahoval obušek. Ke zranění tak pravděpodo­bně došlo, když se dívka sama přimotala do strkanice. Policejní mluvčí Daniel Vítek přesto označil zranění za „drobné“.

Policisté nyní vyhodnocuj­í záběry příručních kamer strážníků a hledají nejaktivně­jší viníky. „Prověřují podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě,“řekl Vítek.

Na sídlišti Horní Maršov žije početná romská skupina, právě zdejší lidé nejvíc protestova­li, když vedení města přijalo v roce 2012 vyhlášku zakazující rozpalovat v ulicích grily, vytahovat gauče a vysedávat tam, kde to není povoleno. Obyvatelé sídliště se zlobili, že vyhláška je namířena hlavně proti nim.

Ústavní soud sice podobnou vyhlášku v jiném městě zrušil, Krupští si ji však zatím nechaľi. Horním Maršovem v minulosti několikrát mašírovali extremisté. Dělnická strana sociální spravedlno­sti totiž cítila šanci uspět ve volbách.

To se jí v roce 2011 povedlo a poprvé ze všech českých měst dostala své lidi do zastupitel­stva města.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia