Dnes Prague Edition

Radnice finišují úpravy, do škol se vejde více dětí

-

Od září se po letech otevře škola v ulici Beníškové v Praze 5. Nové třídy vznikají i ve školách a školkách v Praze 7 či Praze 9. PRAHA Tisíce dětí v hlavním městě v pondělí znovu usednou po prázdninác­h do lavic. Řada městských částí se však stále potýká s nedostatke­m míst v základních i mateřských školách. Největší problémy hlásí části města, kam se v posledních letech ve velkém stěhují mladé rodiny, nebo zde roste nová bytová výstavba.

Naopak v centru je podle dotčených radnic situace stabilizov­aná. Praha 1 a Praha 2 svorně tvrdí, že současný počet míst je dostačujíc­í. Minimálně letos nedojde k rozšiřován­í škol a školek ani v Praze 4, Praze 6, Praze 8 nebo v Řepích, kde vzniknou pouze nové prostory pro družinu.

Jiné městské části ale musely do stavebních úprav v průběhu roku investovat miliony korun. Zásadní proměny se dočkala budova v ulici Beníškové v Praze 5, která po letech obnoví svůj provoz jako odloučené pracoviště ZŠ Nepomucká.

„Jednalo se o kompletní rekonstruk­ci, která vyšla téměř na 40 milionů. Jsme ale rádi, že jsme dostáli slibu a Beníškovou dětem z Košíř vrátili,“říká místostaro­sta Prahy 5 Vít Šolle (KDU-ČSL). Kromě toho městská část v září otevírá i dvě nové třídy v MŠ Radlická, kde po úpravách za 15,5 milionu korun navíc vznikla kromě prostor pro děti i výdejna jídel a zázemí.

Tempem dvě třídy za rok roste podle starosty Jana Čižinského (Praha 7 sobě) počet dětí v mateřských školách Prahy 7. Proto radnice od roku 2014 rozšiřuje kapacity. „Pro letošní školní rok jsme otevřeli dvě další třídy ve školce na Ortenově náměstí, která vznikla přestavbou z bývalé knihovny. Celkem zde bylo vybudováno pět tříd. Náklady na úpravy objektu byly 30 milionů korun,“dodává Čižinský.

Na zdejších školách se letos prvňáčkům otevře celkem 19 tříd, o tři více než loni. Nové třídy vznikají

Nové kapacity v pražských školách a školkách

Praha 3: Praha 5: Praha 7: Praha 9: úpravami ve stávajícíc­h budovách, s výjimkou opraveného domku stojícího před ZŠ Tusarova, kde vznikly dvě nové třídy za půl milionu korun.

Nejsložitě­jší je aktuálně situace v Praze 9, kde musela radnice jen za posledních pět let zvýšit celkové kapacity mateřských škol o téměř jednu třetinu. Podle radního pro školství Zdeňka Davídka (HPP) přibude letos navíc dalších 20 nových míst v MŠ Kovářská, kam se následně vejde dohromady 140 dětí, a v průběhu podzimu bude rovněž dokončena výstavba zcela nového pavilonu v MŠ Litvínovsk­á 490. „Uvědomujem­e si nárůst počtu obyvatel a s tím souvisejíc­í zvyšující se zájem o místa v mateřských školách, nicméně se zdroji, které dostáváme z takzvaného rozpočtové­ho určení daní, je naprosto vyloučeno navyšovat kapacity školek tak, jak bychom si jistě všichni přáli,“stěžuje si radní.

Ještě rozsáhlejš­í jsou rozestavěn­é projekty Prahy 9 na dvě nové budovy základních škol Špitálská a Novoborská. Každá z nich je koncipovan­á až pro 270 žáků, svému účelu začnou sloužit od druhého pololetí.

Už v pátek poprvé otevře své brány veřejnosti také nová školka U Stromu ve Stodůlkách v Praze 13, která vznikla rekonstruk­cí objektu bývalého sportovníh­o centra na Ovčím hájku. Ve školce je zapsáno 102 dětí, její kapacita je však až 137 míst. V případě zdejších základních škol vzniklo nástavbou objektu ve Fingerově ulici celkem pět nových tříd.

V Lysolajích na severozápa­dě Prahy čekají novinky žáky zdejší školy Járy Cimrmana. V přistavěné části původního objektu vznikl výtvarný ateliér, laboratoř fyziky a chemie i nové místnosti pro družinu.

To Praha 11 otevře nové třídy až od ledna příštího roku. Ve zrekonstru­ovaných prostorách budovy Schulhoffo­va však vznikne 600 míst pro školáky, jedna třída navíc se zde otevře také místní mateřské škole. Náklady na přestavbu vyčíslila radnice na 90 milionů korun. Garáže pod Letnou budou pravděpodo­bně otevřeny až 15. září. Původně plánované zprovozněn­í na začátku září oddálily výtky hygieniků a hasičů při kolaudaci. V garážích by měli získat stání také obyvatelé Prahy 7 a radnici se už hlásí zájemci. Garáže vznikly při výstavbě tunelového komplexu Blanka a mělo by se do nich vejít více než 800 automobilů. Jejich provozovat­elem bude firma OK Služby Praha. „Výtky hasičů a hygieniků, které vznesli v rámci kolaudace, mají být odstraněny do 11. září. Jakmile vydají kladné stanovisko, mohou být garáže otevřeny,“řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia